Normal_copyright_stockfreeimages_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress

Mensen die veeleisend werk doen, hebben een verhoogde kans op een beroerte. Dit geldt vooral voor mensen die weinig controle over hun werkzaamheden hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de Southern Medical University uit China, meldt NU.nl.

De onderzoekers deden een meta-analyse van zes bestaande studies. Daarin werden 140.000 mensen drie tot zeventien jaar lang gevolgd. Hun werk werd in vier categorieën ingedeeld: passief, weinig stress, veel stress en actief. Bij de indeling werd rekening gehouden met de controle die mensen hebben over hun werk en hoe veeleisend hun baas was.

Respondenten met een stressvolle baan hebben 22 procent meer kans op een beroerte dan mensen die werkzaamheden doen die weinig stress opleveren. Voor vrouwen is het risico nog groter, namelijk 33 procent meer kans op een beroerte. Hoofdonderzoeker Yuli Huang: "Veel mechanismen kunnen een rol spelen bij het verband tussen hoge werkstress en het risico op een beroerte. Banen met veel stress kunnen tot ongezond gedrag leiden, zoals slechte eetgewoontes, roken en te weinig bewegen. Voor mensen het een stressvol beroep is het belangrijk om aandacht te besteden aan deze leefstijlproblemen.”

© Nationale Zorggids