Logo_lpggz

Het Landelijk Platform GGz vindt de tussenrapportage die het Trimbos-instituut vorige week gepubliceerd heeft over de ambulantisering van de GGZ 'zorgwekkend'. LPGGz is ook teleurgesteld in de reactie van minister Schippers op het rapport. “Er mist visie en een gevoel van urgentie”, aldus LPGGz. 

De onderzoeksresultaten van het Trimbos-instituut geven de indruk dat er sinds maart dit jaar weinig is verbeterd, zo stelt het platform. LPGGz heeft destijds een Meldactie Ambulantisering gehouden. De resultaten uit deze meldactie komen overeen met de resultaten van vorige week. De politiek moet urgent aandacht besteden aan de ambulantisering van de GGZ, zo roept de koepelorganisatie op. 
 
In een reactie verwijst minister Schippers naar het net gepubliceerde plan van aanpak voor verwarde personen. Dit plan gaat onder meer in op de verbetering van regionale samenwerkingen. Dit is nodig om vernieuwing in de ambulante zorg en intensivering in de GGZ te bewerkstelligen. Dit gebeurt nu nog te weinig, aldus het Trimbos. Volgens LPGGz is er nu echter al een achilleshiel in dit regionale plan van aanpak te herkennen; er zijn namelijk te weinig middelen om een regionale samenwerking te forceren. 
 
Er moet door Den Haag veel nadrukkelijker aangestuurd worden op de totstandkoming van regionale prestatieafspraken voor de langdurige GGZ, stelt het LPGGz. Daarnaast moeten Schippers en Van Rijn minimaal vastleggen, op landelijk niveau, welke prestatieafspraken verplicht zijn. Ook moet Den Haag vaststellen welke partijen betrokken moeten worden bij deze afspraken. 
 
© Nationale Zorggids