Logo_ggz_nederland_logo

Er moet hard gewerkt worden aan de verwarde mensenproblematiek, maar een time-out is niet de oplossing. Dat laat GGZ Nederland vrijdag weten. Drie dagen observatietijd biedt te weinig inzicht in het probleem en leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot een oplossing. Minister Schippers wil een verplichte time-out procedure instellen om verwarde mensen die als gevolg van een psychische stoornis gevaarlijk gedrag kunnen vertonen drie dagen te observeren. Dat meldt GGZ Nederland. 

Gedurende de time-out wordt een verward persoon geobserveerd, waarna er een behandelprocedure wordt vastgesteld. Voordat hulp wordt geboden nemen hulpverleners contact op met familie en andere naasten om eventueel tot gedwongen hulp te besluiten. Voor GGZ Nederland is dit geen structurele oplossing voor de verwarde mensenproblematiek. “Het heeft er toch een beetje schijn van dat dit een soort generieke openbare ordemaatregel is, meer dan een handelings- en behandelingsperspectief en daar maken wij ons zorgen over”, zei GGZ Nederland-voorzitter Jacobine Geel vorige week in het NOS Radio1 journaal.

GGZ Nederland sluit zich aan bij de adviezen van het Aanjaagteam Verwarde Personen. Deze wil dat er perspectieven op maat geboden worden. Ook wil de brancheorganisatie de rechter meer invloed geven in het proces tot besluitvorming van inbewaringstelling van een verward persoon. Zo ontstaat er namelijk automatisch meer ruimte voor observatie, waardoor het probleem en behandeling beter kan worden vastgesteld. 

Door: Redactie Nationale Zorggids