Logo_zwanger

Voor zwangere vrouwen die hulp willen bij het stoppen met alcohol is een gratis online cursus ontwikkeld. Het online programma ‘Negen maanden niet’ is een initiatief van de Universiteit Maastricht en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. In de afgelopen weken heeft STAP ongeveer 250 verloskundige praktijken voorgelicht over het nieuwe programma. Dit meldt de beroepsorganisatie van verloskundigen KNOV.

Via www.negenmaandenniet.nl kunnen zwangeren anoniem deelnemen aan het programma. Zij krijgen informatie over de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en advies over hoe ze zelfstandig kunnen minderen of stoppen met drinken. Na zes en twaalf weken worden zij uitgenodigd om naar de website te gaan voor nieuwe vragen en adviezen afgestemd op de deelnemer.

Volgens de KNOV blijkt uit onderzoek blijkt dat ‘Negen maanden niet’ het eerste e-health programma is dat effectief blijkt in het terugdringen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Een meerderheid (78 procent) van de vrouwen die het nieuwe programma doorliep, stopten met drinken van alcohol. Het onderzoek naar het effect van het programma ‘Negen maanden niet’ is gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research.

© Nationale Zorggids