Normal_proefprocessenfonds_clara_wichmann_logo

Mensenrechten - en vrouwenorganisaties – waaronder het Clara Wichmannfonds -  maken zich zorgen over de aanstaande fundamentele hervorming van de Nederlandse geboortezorg. Ook de verloskundigen komen in opstand. Een landelijk actiecomité is een petitie gestart die is ondertekend door een overgrote meerderheid van de verloskundigen in Nederland. De Tweede Kamer heeft de Minister inmiddels ook om opheldering gevraagd. Dat meldt Clara Wichmann. 

De verloskundigen komen in opstand omdat de voorgenomen hervormingen – de invoering van de integrale geboortezorg en integrale bekostiging - een inbreuk opleveren voor het recht op zelfbeschikking en keuzevrijheid van vrouwen. Doordat al het geld voor de geboortezorg straks door de verzekeraars bij de ziekenhuizen wordt gezet, verdwijnt de verloskundige uit de wijk en wordt de zwangerschap en de baring gemedicaliseerd. Desalniettemin is de Nederlandse Zorgautoriteit vorige week gestart met het implementatietraject van het integraal verzekeringstarief voor de geboortezorg. De minister handelt hiermee overhaast volgens het Actiecomité van  verloskundigen en belangengroepen.
 
De hervormingen zijn in 2008 ingezet toen een rapport verscheen over de babysterfte tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte. De babysterfte gaat echter omlaag. Bovendien is er nog nooit wetenschappelijk bewijs geleverd dat de babysterfte enig verband heeft met de wijze waarop de Nederlandse geboortezorg is georganiseerd, zo stellen de verloskundigen.
 
De ophef is groter geworden toen bekend werd dat Sjaak Wijma is benoemd in het bestuur van het Zorginstituut Nederland. Het Zorginstituut beoordeelt de wijze waarop de kwaliteit van zorg wordt georganiseerd en verantwoordelijkheden inzichtelijk worden gemaakt. In het geval van de geboortezorg betekent dit dat de gynaecologen en de verloskundigen samen een ‘Zorgstandaard Integrale geboortezorg’ moeten ontwerpen, waarin men aanwijst wie, voor welke zorg verantwoordelijk is. Als de partijen er samen niet uitkomen kan het Zorginstituut ambtshalve zelf de Zorgstandaard goedkeuren.
 
Sjaak Wijma vertegenwoordigde de gynaecologen toen hij tot 2008 werkzaam was als voorzitter van de Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Momenteel lijkt het erop dat geen van de andere vertegenwoordigers in het veld nog voor de Zorgstandaard zijn. Alleen de NVOG zelf is nog voor de goedkeuring van de Zorgstandaard. Dat maakt de benoeming van Wijma extra controversieel, nu hij de Zorgstandaard kan goedkeuren, zonder breed draagvlak in het verloskundig veld.

©Nationale Zorggids