Normal_fietsen_langs_de_regge

Zorgcentrum Hanzeborg in Lelystad behaalt goede resultaten met een nieuwe virtuele fietstocht. Sinds de aanschaf van het zogenoemde Fietslabyrint blijken veel ouderen in het zorgcentrum meer beweging te krijgen. Dat meldt Omroep Flevoland.

Het Fietslabyrint is ontwikkeld voor ouderen voor wie buiten fietsen niet meer zo vanzelfsprekend is. Het gaat om een aangepaste fiets die is aangesloten aan een beeldscherm, waarop virtuele fietstochten gemaakt kunnen worden. Er kan gefietst worden door verschillende steden en natuurgebieden en de fietser kan zelf kiezen welke kant hij of zij op gaat.

De fiets maakt het mogelijk voor mindervaliden om aan de conditie te werken vanuit de eigen rolstoel. In het zorgcentrum maken veel ouderen inmiddels gebruik van de fiets, wat niet alleen hun  lichamelijke conditie ten goede komt, maar ook prettige herinneringen kan oproepen over bijvoorbeeld plaatsen waar zij vroeger zijn geweest.

Volgens de begeleidende fysiotherapeut trainen de ouderen op deze manier niet alleen hun spieren, maar bijvoorbeeld ook cognitieve functies zoals het geheugen en ruimtelijke oriëntatie.

© Nationale Zorggids