Normal_transparantie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) drukken consumenten op het hart om kritisch te kijken naar hun huidige zorgverzekering. Volgens de autoriteiten kan er veel geld worden bespaard door goed te letten op de premie, het eigen risico en de dekking van een zorgpolis. Dat meldt de NOS.

Alle zorgverzekeraars moeten uiterlijk morgen hun polisvoorwaarden voor 2015 bekend hebben gemaakt. Consumenten hebben tot 1 januari de tijd om de huidige zorgverzekering op te zeggen.  Een nieuwe zorgverzekering kiezen kan tot 1 februari, die dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari geldig is.

Uit onderzoek dat de ACM heeft laten doen, blijkt dat 60 procent van de consumenten geen onderzoek doet voor zijn zorgverzekering. Als reden noemen mensen dat ze tevreden zijn met hun huidige polis, het teveel moeite vinden of door de bomen het bos niet meer zien. Er is geen onafhankelijke site van de overheid die zorgverzekeringen vergelijkt. Wel zien de toezichthouders erop toe dat de commerciële zorgvergelijkingssites transparante informatie aanbieden, al blijkt uit onderzoeken dat dit in sommige gevallen niet zo is.

© Nationale Zorggids