Normal_mammo_borst_kanker_mammogram

Het Amsterdam Proton Therapy Center (APTC) heeft een vergunning gekregen voor het gebruik van protonentherapie in de behandeling tegen kanker. Het kankerinstituut is een samenwerking van het AMC, het Antoni van Leeuwenhoek en het VUmc. Dat meldt het Parool.

Bij protonentherapie worden tumoren bestraald met geladen deeltjes (protonen), waarmee tumoren zeer gericht en precies kunnen worden bestraald. Het voordeel hiervan is dat omliggend weefsel minder schade oploopt dan bij de gebruikelijke fotonentherapie. Deskundigen noemen protonenbestraling een precisiebombardement in vergelijking met een schot hagel.

Het APTC wil in 2018 de eerste patiënten met protonen bestralen in een kliniek naast het Antoni van Leeuwenhoek in Slotervaart. Na het verkrijgen van de vergunning is de volgende stap het benaderen van zorgverzekeraars om de nieuwe kankerbehandeling in Nederland aan te bieden.

Het Amsterdamse centrum verwacht zeshonderd patiënten per jaar te kunnen behandelen. Dit is ruim een kwart van de door de minister geraamde landelijke behoefte. Ook de universitaire ziekenhuizen in Groningen en Maastricht hebben een vergunning voor protonenbestralingen gekregen. In Delft zal langs de A13 eveneens een kliniek voor het bestralen met protonen komen, waarvoor de universitaire ziekenhuizen in Rotterdam en Leiden samenwerken met de TU Delft.

© Nationale Zorggids