Normal_bloed_prikken_

Het aantal acute hepatitis B infecties bij aspirant-bloeddonors is tien keer hoger dan bij bestaande donors. Dat blijkt uit onderzoek van Sanquin Bloedvoorziening. De resultaten van het onderzoek vormen aanleiding voor het starten van een internationale studie naar het nut van pre-donatiescreening. Dat meldt Sanquin.

Sanquin onderzocht in de afgelopen vijf jaar bijna 4,5 miljoen donaties van nieuwe en bestaande bloeddonors. Als een van de weinige Europese landen werkt Nederland met pre-donatiescreening. Hierbij wordt bij nieuwe donors eerst een testbuis bloed afgenomen in plaats van direct een volledige donatie. Sanquin vergeleek het aantal gevonden acute hiv, hepatitis B en hepatitis C infecties in het bloed van nieuwe donors met het aantal infecties dat gevonden werd bij donors die al vaker hadden gedoneerd. Hieruit blijkt dat het aantal acute hepatitis B infecties bij nieuwe bloeddonors tien keer zo hoog is als bij bekende donors. Hiv en hepatitis C bleken bij zowel nieuwe als bestaande Nederlandse donors weinig voor te komen.

Het onderzoek van Sanquin wordt nu op Europees niveau opgepakt. Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) start een internationaal onderzoek naar de bijdrage van pre-donatiescreening aan de Europese bloedveiligheid. Als patiënten besmet bloed krijgen, kan dit hun gezondheid in gevaar brengen. Nederlandse bloeddonors waarbij een infectie werd ontdekt, zijn hiervan op de hoogte gesteld en verwezen naar hun huisarts. Vanwege de infectie zijn zij uitgesloten van verder bloeddonorschap.

© Nationale Zorggids