Normal_baarmoederhals_

Het aanbieden van een HPV-zelftest als alternatief voor een uitstrijkje kan de deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker flink vergroten. Onderzoeker Remko Bosgraaf ontdekte dat tachtig procent van de gebruikers van een zelftest dit prettiger vond dan een uitstrijkje. Op 2 december promoveert Bosgraaf op zijn onderzoek bij het Radboudumc.

Vanaf 1 januari 2016 wordt het bevolkingsonderzoek naar HPV ingevoerd. Vrouwen die worden uitgenodigd voor een uitstrijkje, worden vanaf dan getest op een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Besmetting met HPV verhoogt de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker en met een HPV-test zijn meer mogelijke gevallen van baarmoederhalskanker te ontdekken dan met de huidige test. Vrouwen krijgen vanaf 2016 ook de mogelijkheid het uitstrijkje zelf thuis te doen. Zij hoeven dan niet naar de huisarts.

Op dit moment neemt ongeveer 70 procent van de vrouwen die in aanmerking komen voor een uitstrijkje deel aan het bevolkingsonderzoek. Een hoge deelname is essentieel voor effectieve preventie van kanker. Bosgraaf stuurde 30 duizend vrouwen die niet hadden meegedaan aan het bevolkingsonderzoek een zelftest. Een derde van deze groep bleek hierdoor alsnog te worden overgehaald om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek en gebruikte de zelfafnametest.

Invoering van de HPV-test zou volgens de Gezondheidsraad per jaar 75 nieuwe gevallen en 18 sterfgevallen aan baarmoederhalskanker extra kunnen voorkomen, bovenop de 700 diagnoses die momenteel al worden gesteld dankzij het bevolkingsonderzoek.

© Nationale Zorggids