Normal_kauwgom

Patiënten die vlak voor en direct na een darmoperatie kauwgom kauwen, hebben minder last van complicaties en verblijven korter in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Na een darmoperatie kunnen complicaties optreden zoals een verminderde darmwerking (postoperatieve ileus). Deze complicatie kan na een operatie ontstaan door een ontsteking, die geremd kan worden door het autonome zenuwstelsel van het lichaam al vóór de operatie te activeren. In het Catharina Ziekenhuis werd dat gedaan door patiënten kauwgom te laten kauwen. Volgens chirurg en onderzoeksleider Misha Luyer is het eenvoudig. 'Je geeft vóór de operatie iets simpels als een kauwgom waardoor de darmwerking verbetert. Het autonome zenuwstelsel kan dus mogelijk worden ingeschakeld door het kauwen van kauwgom om de afweerreactie na een operatie te beïnvloeden.'

Veel patiënten die (meestal vanwege darmkanker) een darmoperatie ondergaan, krijgen te maken met een ontstekingsreactie waardoor de darmen langer dan vijf dagen stil komen te liggen. Luyer: 'Dat voelt ontzettend vervelend, want je kunt niet meer naar het toilet, wordt misselijk en moet overgeven.' Het herstel wordt hierdoor vertraagd en dat kan weer leiden tot een langer verblijf in het ziekenhuis. Uit de studie blijkt dat van de patiënten die vóór en na de operatie kauwgom kauwden, een kwart (27 procent) last had van verminderde darmwerking. In de controlegroep, waarbij patiënten een pleister opgeplakt kregen met het verhaal dat daar stoffen in zaten die het zenuwstelsel activeren, was dat bijna de helft (48 procent). Ook de opnameduur werd korter en het aantal heroperaties was aanzienlijk minder.

Hoewel het kauwen van kauwgom dus blijkt te werken, is het volgens Luyer nog niet helemaal duidelijk hoe en waarom het goed werkt. Het ziekenhuis is inmiddels met een groter onderzoek begonnen waarbij patiënten voor, tijdens en na de operatie een kleine hoeveelheid voeding krijgen toegediend die veel vet en eiwitten bevat. Het doel van het onderzoek met voeding voor de operatie is om het aantal mensen met deze complicaties minimaal te halveren.

© Nationale Zorggids