Logo_vumc

Het VUmc Hersentumor Centrum Amsterdam ondersteunt het laatste levensdoel van de terminale hersentumorpatiënt Frederik van den Broek. Het ziekenhuis wordt medisch partner van het project MindApp, meldt het Vumc.

Drie jaar geleden werd bij industrieel ontwerper Frederik van den Broek (41) een hersentumor geconstateerd. De gedeeltelijk verwijderde tumor ging in mei dit jaar opnieuw groeien en bleek onbehandelbaar. De laatste weken van zijn leven besteedt Frederik aan een bijzonder doel: het ontwikkelen van een app, die dient als een persoonlijk assistent voor medepatiënten die door hun aandoening veel moeite hebben met de vaak gecompliceerde behandeling van een hersentumor.

MindApp geeft niet alleen precieze informatie over de ziekte en behandeling, maar is ook een geheugensteuntje voor ziekenhuisafspraken en het innemen van de medicatie. Ook kan de app de communicatie met artsen ondersteunen, onder meer door het bijhouden van een persoonlijk medisch dossier.

Om het 'brain child' van Frederik van den Broek te kunnen verwezenlijken is een bedrag van 70.000 euro nodig, dat door middel van een medisch crowdfundingplatform wordt ingezameld. Inmiddels hebben ruim 100 personen, bedrijven en organisaties al 30.000 euro gedoneerd. Er wordt inmiddels gewerkt aan de technische voorbereidingen van de app, om deze straks in een zo kort mogelijke tijd te kunnen bouwen. Hierbij is de medische input van een gespecialiseerd ziekenhuis van groot belang. Neurologen, oncologen en gespecialiseerde verpleegkundigen van het VUmc Hersentumor Centrum Amsterdam hebben nu aangeboden hun kennis en ervaring ter beschikking te stellen om de app te helpen ontwikkelen en te testen.

Neurochirurgen Vandertop en Noske, en neuro-oncoloog Reijneveld en hun staf omarmen het project MindApp volledig. "We zijn er trots op hier als Hersentumor Centrum Amsterdam onze support aan te mogen verlenen en hopen en verwachten dat onze patiënten hier al in de nabije toekomst profijt van zullen hebben. We hebben diep respect voor Frederik die dit in gang heeft durven zetten en zetten alles in het werk om zijn gedachtegoed via de MindApp te helpen verankeren".

© Nationale Zorggids