NZG Zorgnieuws

Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Project Persoonlijk GezondheidsDossier lanceert website


De organisaties NPCF, KNMG en ZN hebben voor het gezamenlijke project 'PGD Kader 2020' een website gelanceerd. Het project heeft als doel een kader te scheppen voor de ontwikkeling en invoering van het persoonlijke gezondheidsdossier (PGD). Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Normal_vrouwe_justitia_justitie_recht

Teeven wees aanvragen kinderpardon terecht af


(Novum) - Een jongen uit Ivoorkust en een meisje uit Armenië hebben terecht geen verblijfsvergunning gekregen op basis van het kinderpardon. De rechtbank in Den Haag heeft dat vrijdag bepaald in twee zaken die door de ouders en de kinderen waren aangespannen.

Normal_dna__structuur

Neu-Laxova syndroom blijkt ernstige variant van stofwisselingsziekte


Genetisch onderzoek laat zien dat drie genen die voor de aanmaak van het aminozuur L-serine zorgen, het zeer zeldzame Neu-Laxova syndroom kunnen veroorzaken. Kinderen met dit syndroom worden vaak dood geboren. Het syndroom is daarmee de hevigste variant van L-serine stofwisselingsziekten. Het onderzoek werd uitgevoerd door onder anderen Rocio Ac...

Normal_growthcone_zenuw_hersenen_neurologie_wiki_-c_

Brein van jongeren met autisme vertoont veel knooppunten


Autistische jongeren blijken veel knooppunten van zenuwcellen in hun hersenen te hebben. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt, die de hersenen hebben onderzocht van dertien autistische jongeren tussen de 13 en 20 jaar oud. Dat meldt Nu.nl.

Normal_werk_stage_praktijk

Weg vrij voor Europese miljarden voor Nederland


(Novum) - Nederland heeft een akkoord gesloten over de besteding van ruim twee miljard euro aan Europese subsidies voor de komende zes jaar. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt. Beloofd is het overgrote deel te besteden aan innovatie, het terugbrengen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van arbeidsparticipatie van kwetsbare g...

Normal_baby_nyima_gambia_skb_winterswijk

Toegankelijkheid kraamzorg niet voor iedereen gelijk


Allochtone moeders blijken minder gebruik te maken van kraamzorg dan autochtone moeders. Daarom moet de toegankelijkheid van professionele kraamzorg voor vrouwen van niet-westerse afkomst worden verbeterd. Dat stellen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum en GGD Amsterdam in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Logo_logo_venvn_verpleegkundiige

'Inkoopbeleid verzekeraars leidt tot splitsing wijkverpleging'


De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) waarschuwt voor het neveneffect van de manier waarop zorgverzekeraars de wijkverpleging inkopen. Volgens het V&VN dreigt er een splitsing te ontstaan tussen twee soorten wijkverpleegkundigen: een voor het regelwerk en een voor directe zorgverlening. Dat meldt Zorgvisie.

Normal_verpleegkunde_zorg__screenshot_

CNV: stagiairs vogelvrij door ontbreken regels in cao


In 39 van de 63 grootste collectieve arbeidsovereenkomsten (cao's) wordt geen melding gemaakt van stagiairs, zo blijkt uit onderzoek van CNV Jongeren. Door het ontbreken van duidelijke afspraken lopen stagiairs grote risico's. Zij zijn overgeleverd aan de willekeur van hun baas en hebben geen duidelijkheid over hun vergoeding of aansprakelijkhei...

Normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap

Website verzamelt misstanden gehandicaptenzorg


Om misstanden in de gehandicaptenzorg op te sporen is er een meldpunt geopend door de Stichting Klokkenluiders Gehandicaptenzorg. Samen met cliëntenorganisaties LOC, NOOM, Platform GGZ en Per Saldo hoopt de stichting 'fraude, gesjoemel met zorggeld en misstanden' boven tafel te krijgen. Dat meldt Skipr.

Normal_checklist

Toolkit Toegang nu beschikbaar voor gemeenten


Van gemeenten wordt verwacht dat zij bij de uitvoering van het nieuwe jeugdstelsel de toegang tot jeugdhulp voor jeugdigen, ouders en professionals zo laagdrempelig mogelijk organiseren. Om gemeenten hierbij te helpen is door het Transitiebureau op www.voordejeugd.nl een toolkit samengesteld met factsheets en handreikingen. Dat meldt Gemeente.nu.

Normal_chirurgen_operatie

Leercurve chirurg hangt af van soort operatie


Beginnende chirurgen hebben, net als mensen in andere beroepen, tijd nodig om ervaring en kundigheid op te bouwen. De zogenoemde leercurve van artsen werd onderzocht door Amerikaanse wetenschappers van onder meer de universiteit van Harvard. Dat meldt Trouw.

Normal_virus_onderzoek_ebola

Maanpakken in UMCG vanwege Ebola-oefening


In het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt deze week geoefend voor de opvang van ebola-patiënten. Bezoekers die medewerkers in witte maanpakken zien hoeven zich geen zorgen te maken. Dat meldt het UMCG.

Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

Strafrechtelijk onderzoek naar medische misser verpleeghuis Eindhoven


In Eindhoven is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar een incident met verkeerde medicatie in het verpleeghuis Wilgenhof. Hierbij kreeg een dementerende bewoonster in oktober 2012 een overdosis insuline toegediend, waardoor ze in coma raakte. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

Normal_hooikoorts-vrouw

Hoge concentraties pollen verwacht in voorjaar 2015


Door het warme weer van het afgelopen voorjaar is de kans groter dat er in de lente van 2015 hogere concentraties boompollen zullen ontstaan. De pollen zullen leiden tot extra klachten bij patiënten met hooikoorts. Dat meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Normal_bus_tram_amsterdam_centraal

Gratis OV voor ouderen helpt tegen eenzaamheid


Voor Amsterdamse ouderen met een laag inkomen is het mogelijk om gratis gebruik te maken van het openbaar vervoer. Sinds vorig jaar kunnen de armste 65-plussers in de stad als proef een gratis ov-kaart krijgen. Dat meldt de NOS.

Normal_bebe_baby_geboorte_slapen_wiki_c-_

Advies: speciale wet voor vondelingenkamers onnodig


(Novum) - Er hoeft voorlopig geen speciale wet te komen waarmee vondelingenkamers kunnen worden verboden. Dat blijkt uit een donderdag uitgebracht advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Per jaar worden in Nederland 'slechts' een à twee kinderen te vondeling gelegd. Het is onnodig om daar een nieuwe wet voor te maken, ...

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Column

"Er wordt zich niet aan me geïrriteerd!"

Normal_5975

Mijn moeder kon me verschrikkelijk irriteren. Op een dag verzuchtte ik tegen haar: "O ma, ik irriteer me zo aan u!" waarop ze direct antwoordde: "Er wordt zich niet aan mij geïrriteerd!" De absurditeit van de opmerking maakte dat ik meteen uit de irritatie was en onbedaarlijk de slappe lach kreeg. Nog als ik aan dat moment denk, wat al zeker vij...

NZG Nieuwsoverzicht