NZG Zorgnieuws

Normal_edith_schippers_2

Minister Schippers zegt bestuurlijk akkoord toekomst ggz op


Gisteren heeft de minister van VWS alle Bestuurlijk Akkoord ggz partijen bij zich geroepen in Den Haag. De uitnodiging voor dit gesprek volgde naar aanleiding van de situatie die is ontstaan na het afwijzen van de zorgwet in de eerste Kamer. De wetswijziging van artikel 13 betrof het verruimen van de mogelijkheden voor zorgverzekeraars om select...

Normal_normal_vacatures

Werkloosheid eurozone iets omlaag


(Novum) - De werkloosheid in de eurolanden is in december licht gedaald, tot het laagste niveau sinds augustus 2012. Dat maakte het Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend.

Normal_homo_koppel_gay

Interventie maakt seksuele diversiteit bespreekbaar op school


De Erkenningscommissie Interventies van het Nederlands Jeugdinstituut heeft Gay-Straight Alliances (GSA's) erkend als interventie die goed te gebruiken is om het schoolklimaat in het voortgezet onderwijs veiliger te maken voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenders (LHBT). Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Logo_01_30_rzz_groep_gynaecologen_jan_2015_2

Meer mogelijkheden in het Röpcke-Zweers met nieuwe gynaecologen


Per 1 januari 2015 werken twee nieuwe gynaecologen in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg. Met het aantrekken van deze vaste krachten steekt de Saxenburgh Groep, waarvan het ziekenhuis deel uitmaakt, in op versteviging van de verloskundige en gynaecologische zorg in de regio.

Normal_normal_oudere_bejaard_eenzaam_mevrouw

'Pensioenfondsen rijker, ouderen armer'


(Novum) - Ouderenorganisaties KNVG en NVOG vinden het ongepast en onrechtvaardig dat pensioenfondsen bij het berekenen van financiële gezondheid moeten kijken naar de hoogte van de rentestand. De rente wordt de laatste tijd immers kunstmatig laag gehouden door de Europese Centrale Bank (ECB) en zorgt volgens de organisaties daarom niet voor een ...

Normal_transparantie

Gezondheidsvaardigheden belangrijk voor chronisch zieken


Vaardigheden om gezondheidsinformatie te krijgen, begrijpen en toe te passen zijn belangrijk voor succesvol zelfmanagement van mensen met een chronische ziekte, zo blijkt uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Normal_deaf_or_hoh_person_at_his_workplace_using_a_video_relay_service_to_communicate_with_a_hearing_person_via_a_video_interpreter_and_sign_language_svcc_2007_brigitte_sli___mark

Effectievere communicatie door oefenen met virtuele patiënt


Een aan de Universiteit Utrecht ontwikkelde ‘serious game’ helpt zorgprofessionals effectiever te communiceren met mensen met complexe problemen. Hierdoor kunnen patiënten beter geholpen worden. Dit blijkt uit ervaringen van professionals uit enkele Utrechtse wijken. Uniek aan de game is dat de virtuele patiënt ook emoties toont. Victor Everhard...

Normal_normal_verstandelijke_gehandicapt_kind__down_handicap

Verdwaald in de zorg: oratie over belang ketenzorg


Er is extra aandacht nodig voor bepaalde groepen patiënten, bijvoorbeeld met downsyndroom of met aangeboren afweerstoornissen. Zij lopen extra kans te ‘verdwalen’ in de zorg, met ongewenste lacunes en kostbare overlap tot gevolg. Dat betoogt Esther de Vries op 6 februari in haar oratie Verdwaald in de zorg bij de aanvaarding van haar leerstoel K...

Logo_logo_achmea__nieuw_

Cao-resultaat verzekeraar Achmea


(Novum) - Achmea en de vakorganisaties FNV, De Unie en CNV hebben een cao-resultaat bereikt voor de vijftienduizend Achmea-medewerkers in Nederland. Dit maakte de verzekeraar vrijdag bekend.

Normal_chirurgen_operatie

Live meekijken tijdens orthopedische ingrepen in Bethesda


Meer dan 150 fysiotherapeuten, huisartsen en sportartsen maakten donderdagavond in ziekenhuislocatie Bethesda, onderdeel van Treant Zorggroep, live twee orthopedische operaties mee. De orthopedisch chirurgen van de afdeling Orthopedie van Bethesda demonstreerden deze avond twee nieuwe operatietechnieken. Dat meldt Treant Zorggroep.

Logo_normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Unieke samenwerking tussen eerste en tweede lijn voor natuurlijke bevalling


Bevalcentrum West (BCW) in Amsterdam start vanaf 1 februari met het gebruik van lachgas als pijnbestrijding bij bevallingen. Het centrum werkt hiervoor nauw samen met de gynaecologen van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ).

Normal_bloedafname

Bloedafname in Meander MC kan nu ook op zaterdagochtend


Meander Medisch Centrum komt met een extra service voor mensen die bloed moeten laten afnemen. Vanaf 7 februari kan men hiervoor ook op zaterdagochtend terecht in het ziekenhuis aan de Maatweg in Amersfoort. Dit meldt het Meander MC.

Normal_werk

'Participatiewet maakt vinden van werk makkelijker'


Het vinden van een baan of stageplek voor mensen met autisme of een verstandelijke beperking blijkt sinds de invoering van de nieuwe Participatiewet een stuk makkelijker. Dat zegt schooldirecteur in het voortgezet speciaal onderwijs Chris de Winter in de Stentor.

Normal_normal_kindermisbruik__kinderporno__kind__baby__handen__moeder__ouders__geboorte

Gastmoeder ontkent doodschudden baby


(Novum) - De 42-jarige gastmoeder uit Oosterhout die wordt beschuldigd van doodslag op een baby van vier maanden, ontkent dat ze het jongetje dood heeft geschud. Zij en haar advocaat Barry van der Luijtgaarden hebben de hulp ingeschakeld van Jannes Koetsier. Deze huisarts vindt dat in strafzaken te snel de conclusie wordt getrokken dat sprake is...

Normal_psychische_hoofdpijn_falen_verdrietig

'Beter letten op verwarde mensen'


In de gezondheidszorg moet meer alertheid komen op verwarde mensen om te voorkomen dat zij een gevaar vormen voor anderen. Dat is de opvatting van psycholoog Hjalmar van Marle, als hoogleraar verbonden aan de Erasmus Universiteit. Van Marle reageert hiermee op het incident dat gisteren plaatsvond in het gebouw van de NOS.

Normal_volvo_interieur_bekleding_stuur_versnelling

Rijondersteuning kan oudere autobestuurder helpen


Oudere, ervaren automobilisten kunnen baat hebben bij systemen die tijdens het rijden verkeersinformatie aanbieden, de zogeheten advanced driver assistance systems (ADAS). Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Mandy Dotzauer in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Column

Binnen leren wat je buiten doet?

Normal_profielfoto_erwin

Youssef is een knappe man van midden dertig. Vanaf het eerste moment dat ik hem ken hebben we leuk contact. Youssef houdt van een praatje, vraagt altijd even hoe het gaat, en staat altijd klaar om te helpen. Maar Youssef is ook verslaafd aan ongeveer alle drugs die je maar kan bedenken. En mede daardoor zijn er in zijn leven heel wat dingen goed...

NZG Nieuwsoverzicht