NZG Zorgnieuws

Normal_mark_rutte___arend_jan_8120

Rutte: Oplossen pgb-problemen 'absolute topprioriteit'


(Novum) - Premier Mark Rutte kan niet zeggen wanneer de problemen rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) in de zorg definitief zijn opgelost. Het heeft de "absolute topprioriteit'' van het kabinet, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.

Normal_copyright_stockfreeimages_sport_schoenen_peuter_baby_

Schippers: Andere aanpak sportblessures


Minister Edith Schippers trekt de komende jaren 675.000 euro per jaar uit om sportblessures tegen te gaan. De afgelopen jaren is het aantal sportblessures in Nederland gestegen. Het aantal sportblessures stijgt ook harder dan de sportdeelname. In 2014 liepen sporters in Nederland in totaal 4,7 miljoen sportblessures op. 

Normal_snoep_whinegums_isabella_3159

'Kinderhelden zetten aan tot ongezond eten'


(Novum) - Kinderhelden zoals Maya de Bij, Kabouter Plop, K3 en Mega Mindy zetten kinderen met reclames aan tot snoepen en ongezond gedrag. Hierdoor kunnen kinderen op jonge leeftijd al flink overgewicht krijgen, waar ze de rest van hun leven last van kunnen houden. Dat meldt voedselwaakhond foodwatch woensdag op basis van eigen onderzoek.

Normal_vrije_universiteit_amsterdam_2_vu_vermelden_fotografie_studio_vu__

Mindere gezondheidsvaardigheden leiden tot minder zelfredzaamheid


Mensen met minder goede gezondheidsvaardigheden hebben meer moeite met zelfmanagement en hun eigen regie over de zorg is minder dan mensen die minder moeite hebben om informatie over hun gezondheid te begrijpen en toe te passen. Zorgverleners en beleidsmakers moeten hierop inspelen, vindt Iris van der Heide. Zij promoveert op 28 mei aan de Vrije...

Logo_graad

Forse kritiek op Gezondheidsraad: 'Adviesorgaan niet onafhankelijk'


Er is forse kritiek geuit op de Gezondheidsraad. De raad zou namelijk niet het onafhankelijke, wetenschappelijke adviesorgaan zijn dat ze zou moeten zijn. De overheid bemoeit zich namelijk met de besluitvorming, waardoor politieke motieven een grote invloed spelen en de gezondheidswinst niet voorop staat. Dat zegt emeritus hoogleraar en kinderar...

Normal_pil_medicijnen

Campagne voor minder medicijnresten in water


(Novum) - Patiënten moeten niet gebruikte medicijnen terugbrengen naar de apotheek. Artsen moeten minder of op een andere manier medicijnen voorschrijven. Fabrikanten moeten laten weten wat de milieueffecten van hun geneesmiddelen zijn.

Logo_download__3_

Cao Jeugdzorg verlengd


De collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de Jeugdzorg is stilzwijgend verlengd. De cao liep tot 1 mei 2015, maar is verlengd tot en met 30 april 2016. Dit meldt de FCB. 

Normal_luchtvervuiling

Verband tussen luchtverontreiniging en autisme ontdekt


Kinderen geboren in een gebied met veel fijne stofdeeltjes in de lucht hebben mogelijk een verhoogde kans op autisme. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh, meldt Scientias.nl

Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Zorgverzekeraars geven meer inzicht in huisartsenzorg


Zorgverzekeraars hebben informatie gepubliceerd over de zorg die huisartsen leveren. Het is onder andere bekend hoe vaak mensen naar de huisarts gaan, welke verrichtingen huisartsen doen en welke geneesmiddelen ze het vaakst voorschrijven. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Logo_download__2_

Nieuwe cao voor GGZ


Vakbonden en werkgevers hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De nieuwe cao gaat in per 1 juli 2015 en loopt tot 1 maart 2017. Het onderhandelingsresultaat wordt binnenkort voorgelegd aan de leden van de vakbonden voor instemming. De GGZ telt ongeveer 89.000 medewerkers. Dit meldt de NOS.  

Normal_spoed

Kamer eist geld voor spoedeisende hulp kleine ziekenhuizen


Het is noodzakelijk dat ziekenhuizen in krimpregio's geld krijgen om de spoedeisende hulp open te houden. Dat eist een meerderheid van de Tweede Kamer van minister Schippers van Volksgezondheid, meldt het Algemeen Dagblad. 

Logo_inspectie_jeugdzorg

Aantal meldingen van suïcides in de jeugdzorg gestegen


De Inspectie Jeugdzorg heeft haar Jaarbericht 2014 gepubliceerd. Belangrijke thema’s zijn onder meer de veiligheid en de bejegening in de jeugdzorg. Verder wordt inzicht gegeven in aard en aantal van de door de inspectie ontvangen meldingen van calamiteiten en signalen van burgers en professionals. Dit meldt de Inspectie Jeugdzorg. 

Logo_adrz_admiraal_deruyter_logo

Voorzitter Admiraal De Ruyter Ziekenhuis weg


(Novum) - Bestuursvoorzitter Huybert van Eck van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) moet vertrekken. De raad van toezicht had het vertrouwen in hem opgezegd nadat het ziekenhuis afgelopen jaar opnieuw een fors verlies heeft geleden. Het besluit van Van Eck is volgens een woordvoerder van het ziekenhuis "in goed overleg'' genomen.

Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Meerderheid kiezers vindt dat Van Rijn moet opstappen


De meerderheid van de kiezers vindt dat staatssecretaris Van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid moet opstappen, omdat de problemen rond de uitbetaling van het persoonsgebonden budget al maanden duren. 54 procent van de kiezers vindt dat Van Rijn weg moet, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Kwart zwangere vrouwen krijgt geen optimale prenatale zorg


Een kwart van de zwangere vrouwen start niet op tijd met prenatale zorg of krijgt minder consulten in de eerstelijns verloskundige praktijk dan de verloskundige richtlijnen voorschrijven. Dit geldt vooral voor vrouwen uit niet-westerse landen, werkloze vrouwen, vrouwen met chronische ziekten of handicaps en vrouwen die geen foliumzuur slikten. D...

Normal_mark_rutte_still

Rutte vindt bekritiseerde Van Rijn één van de besten in het team


Premier Mark Rutte heeft zijn steun uitgesproken voor staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid), die onder vuur ligt vanwege de problemen rond de uitbetalingen van het persoonsgebonden budget. De premier deed dit in gesprek met de NOS, meldt Binnenlands Bestuur. 

NZG Zorgvacatures

NZG Interview

Normal_bakker

Bestuurder Henk Bakker: '225-jarig jubileum Kentalis geeft vertrouwen in ons aan'


Op 14 april 1790 nam de Waalse predikant Henri Daniel Guyot het initiatief om les te gaan geven aan veertien dove kinderen in kleine lespanden in Groningen. Zijn organisati...

NZG Column

Bouwbedrijf aan de slag met ‘eigen regie’ ouderen

Normal_anni_en_ilse

Deze week verscheen in de Gelderlander het bericht over een groep ouderen die een collegezaal van het Radboud Universiteit bestormden. Hun boodschap: “Weg met vooroordelen, meer focus op de wens van ouderen en welzijn voorop.” Een duidelijk boodschap, waarbij de eigen regie centraal staat. Het ‘langer thuis blijven wonen’ is momenteel een terugk...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht