NZG Zorgnieuws

Normal_verpleegkundige_beademing_vrouw_ziekenhuis

Extra geld voor tijdelijk verblijf in zorginstelling


Om te voorkomen dat wachtlijsten voor het zogeheten eerstelijns verblijf ontstaan, stelt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) 20 miljoen euro extra voor de regeling beschikbaar. Met eerstelijns verblijf herstellen mensen tijdelijk in bijvoorbeeld een zorghotel of verpleeghuis na een heupfractuur of bij een delier na een urineweginfectie.

Normal_rss_entry-20039

NZa neemt fysiotherapeuten onder de loep


(ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de administraties van fysiotherapiepraktijken doorlichten, in navolging van klachten van verzekerden over declaraties. Volgens de NZa worden toeslagen onterecht gedeclareerd en worden duurdere behandelingen in rekening gebracht dan daadwerkelijk geleverd, maakte de toezichthouder woensdag bekend.

Logo_bethesda

Speciaal spreekuur voor MS-patiënten


Het Bethesda ziekenhuis in Hoogenveen start binnenkort met een spreekuur die is bedoeld voor mensen met de ziekte Multiple Sclerosis (MS). Mensen met vragen kunnen terecht bij een verpleegkundige. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Tekort wijkverpleegkundigen groeit


Er is nu al een tekort aan wijkverpleegkundigen in Nederland en de verwachting is dat dit tekort de komende jaren alleen maar gaat toenemen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Vraag en aanbod van wijkverpleegkundigen 2015-2019', uitgevoerd door Kiwa Carity en CAOP in opdracht van het ministerie van VWS. Dit meldt Skipr.

Normal_samen

Behandelresultaten revalidatie-instellingen worden zichtbaar


Revalidatie Nederland, de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en de zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis hebben de intentieverklaring voor de Landelijke Databank Uitkomstmaten ondertekend. Dat meldt Skipr. 

Normal_astma

UMCG onderzoekt mechanisme bij spontaan verdwijnen astma


Het UMCG start een nieuw onderzoek naar het moleculair mechanisme van het spontaan verdwijnen van ziekteverschijnselen (ook wel remissie) van astma. Doel van de studie is om de exacte kenmerken van ontstekingscellen te bepalen van patiënten waar dit zich heeft voorgedaan. Dat meldt het UMCG.

Normal_rss_entry-20019

Onderzoek naar verdwijnen blauwe envelop


(ANP) - De Nationale ombudsman begint een onderzoek naar aanleiding van klachten over het verdwijnen van de papieren brief van de Belastingdienst. Veel mensen hebben zorgen over de plannen om alle communicatie met de fiscus te digitaliseren.

Normal_money

Verzekeraars doen beloftes ondanks uitblijven contract met ziekenhuizen


Verzekeraars kunnen nog niet aangeven met welke ziekenhuizen zij een contract hebben afgesloten. Toch doen zij hier aan consumenten beloftes over. Dat meldt de Telegraaf. 

Normal_eenzaam

Immuunsysteem zwakker door eenzaamheid


De gevoeligheid voor het oplopen van infecties is groter als mensen eenzaam zijn. De witte bloedcellen die hiertegen moeten vechten gaan zich anders gedragen bij eenzaamheid. De studie werd uitgevoerd door verschillende Amerikaanse universiteiten en is maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy ...

Normal_normal_nutricia

Verdachten vervalsen etiketten babymelkpoeder blijven vastzitten


De drie verdachten van etikettenfraude bij babymelkpoeder blijven nog minimaal een maand vastzitten. Een vierde man is maandag aangehouden. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend gemaakt, meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_hersenen_hersens

Mutatie in TMEM107-gen veroorzaakt hersenziekte Joubert syndroom


Mutaties in het TMEM107-gen veroorzaken het Joubert syndroom, een zeldzame ontwikkelingsstoornis. Tot deze conclusie komen bioinformatica onderzoekers van het Radboudumc met collega’s uit Ierland en Frankrijk. Deze ontdekking levert een belangrijke bijdrage aan het fundamentele begrip van de werking van lichaamscellen. De onderzoekers publiceerd...

Logo_levens

Levenseindekliniek niet langer kritisch benaderd


De Levenseindekliniek wordt niet langer kritisch benaderd door de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE’s). Uit een vertrouwelijk document blijkt dat de RTE’s de Levenseindekliniek niet meer onder een vergrootglas legt. Dat meldt Trouw. 

Normal_hart

Hogere sterfte op lange termijn bij jonge vrouwen na hartinfarct of beroerte


Jongere vrouwen die een hartinfarct of beroerte overleven, hebben op de lange termijn een verhoogde kans op ziekte en overlijden. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zo meldt dit ziekenhuis. 

Normal_obesitas_overgewicht_dik_vet_man

Positief zelfbeeld door focus op lichamelijk kunnen in plaats van uiterlijk


Je kunt je zelfbeeld bijsturen door je te focussen op wat je lichaam allemaal kan in plaats van hoe het eruit ziet. Dat concludeert psychologe Jessica Alleva in haar proefschrift Body Matters. Het is de eerste keer dat onderzoekers hebben aangetoond dat een negatief zelfbeeld op deze manier is bij te sturen. Dit meldt de Volkskrant.

Logo_inspectie

Inspecties onderzoeken kwaliteit Veilig Thuis-organisaties


De Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg hebben in augustus en september 2015 onderzoek gedaan naar de kwaliteit van Veilig Thuis-organisaties in Drenthe, Noord en Midden Limburg en Utrecht. 

Normal_edith_schippers_1__2_

Privacy blijft gewaarborgd bij declaratie ggz-instellingen


Vanaf 1 januari 2016 moet de zorgvraagzwaarte van patiënten gemeld worden bij het declareren van kosten. Dit kunnen ggz-instellingen nu doen zonder de privacy van de patiënt te schenden, schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt Skipr.

NZG Zorgvacatures

NZG Interview

Normal_jelke_martina

‘Problemen in de jeugdzorg nemen alleen maar toe'


Sinds de overdracht van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten een feit is, bulkt het van de problemen in de jeugdzorg. Cliënten en hun ouders weten bijvoorbeeld niet goed w...

NZG Column

Werkdruk en agressie in de zorg

Normal_marja_ruijterman

Af en toe geef ik trainingen over omgaan met agressie in zorgcentra. Er komt nogal wat op de medewerkers af. Het is in de loop der jaren meer geworden omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor de bezuinigingen. Zij zijn degenen die het moeten uitvoeren dus zij krijgen de agressie van dochters en zonen en de bewoners zelf over zich heen. Nie...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht