NZG Zorgnieuws

Logo_lhv_logo

Huisarts krijgt weer oude vergoeding voor zetten spiraaltje


In de vandaag door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gepubliceerde beleidsregel voor 2016 staat dat huisartsen per januari 2016 weer dezelfde vergoeding krijgen voor het inbrengen van spiraaltjes en het geven van Cyriax-injecties als voorheen. Dit meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging. 

Normal_pen45

Spiekpen moet meisjes redden van uithuwelijking


Vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom start vandaag een campagne tegen uithuwelijking. Om de start van de actie te markeren kregen honderden meisjes in Rotterdam vandaag een spiekpen. Een briefje in de pen geeft tips over wat de meisjes kunnen doen als zij bang zijn dat ze uitgehuwelijkt worden. Dit meldt de NOS. 

Normal_bejaard_koppel_relatie_ouderen

Unie KBO werkt aan zomer zonder eenzaamheid


Ouderen blijven deze zomer niet alleen, als het aan ouderenorganisatie Unie KBO ligt. Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan bieden de 500 KBO-afdelingen deze zomer allerlei activiteiten aan. De organisatie roept ook al haar leden op om een kaartje te sturen naar een eenzaam persoon. Directeur Manon Vanderkaa: "Blijf niet thuis zitten, maar ...

Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

NZa creëert meer ruimte voor praktijkondersteuners GGZ


Met ingang van 2016 worden de regels voor praktijkondersteuners in de huisartsenzorg aangepast. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) vandaag. Onderdeel van de aanpassingen is dat er meer ruimte komt voor de praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ). 

Normal_roken_sigaret

'Peuter even slecht af als foetus met rokende ouder'


Wanneer peuters blootgesteld worden aan de sigarettenrook van hun ouders, schijnt dit evenveel invloed te hebben op de gezondheid van het kind als wanneer er gerookt wordt tijdens de zwangerschap. Dit concludeert onderzoeker van Linda Pagani van de universiteit van Montreal, meldt Vakblad Vroeg. 

Logo_download__1_

'Voldoende vet op botten zorgverzekeraars'


(Novum) - Zorgverzekeraars zijn over het algemeen goed ingedekt tegen mogelijke risico's als onvoorziene tegenslagen en schommelingen op de beurzen. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag naar aanleiding van de nieuwe toetsingsregels voor verzekeraars die aanstaande zijn.

Normal_darmen

Genetische test voorkomt bijwerking behandeling Crohn


Patiënten met een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn, kunnen dankzij een genetische test vooraf weten of ze bijwerkingen kunnen verwachten van het veelgebruikte medicijn thiopurine. Dit schrijft geneticus Marieke Coenen van het Radboudumc. Bij patiënten met een variant in het TPMT-gen, komen deze bijwerkingen tien keer minder v...

Normal_kraamzorg_beschuit_met_muisjes_roze_geboorte

Academische Werkplaats 'Kraamzorg in Geboortezorg' gestart


Het creëren van een plaats waar professionals uit de zorgpraktijk, onderzoek en beleid samenwerken: dat is het idee achter de nieuwe Academische Werkplaats ‘Kraamzorg in Geboortezorg’ (AWKG). De werkplaats is gestart. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Logo_igz

Inspectie mocht huisarts op non-actief zetten


(Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) mocht huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn eind 2013 op non-actief zetten. Dit heeft de bestuursrechter in Alkmaar donderdagochtend bepaald in een procedure die weduwe Anneke Tromp tegen de inspectie had aangespannen.

Normal_vermiform_lymfe

Nieuwe schildwachtprocedure voor darmkanker ontdekt


De zogeheten schildwachtprocedure kan bij patiënten met dikkedarmkanker effectief zijn. Dit concludeert chirurg in opleiding Martijn van der Pas. Met de schildwachtprocedure wordt getracht te voorspellen naar welke lymfeklieren de tumor is uitgezaaid, zodat zo min mogelijk weefsel hoeft te worden verwijderd en er nauwkeuriger gezocht kan worden ...

Normal_gehandicapten_sport_rolstoel534

Overgangsrecht Wlz-indiceerbaren verlengd tot december 2016


Ook in 2016 is het overgangsrecht voor indiceerbaren van de Wet langdurige zorg (Wlz) van kracht. Het ministerie van VWS heeft besloten het overgangsrecht met een jaar te verlengen, tot 31 december 2016. Er is ook een speciale regeling voor schoolgaande kinderen met een Wlz-indicatie. Dit meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. 

Logo_download

Mogelijk geval ebola in ziekenhuis LUMC


(Novum) - In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Leiden is een patiënt binnengebracht die mogelijk besmet is met ebola. Dat heeft een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag gezegd.

Normal_medicijnen_depressief_ouderen_bejaarden_

IGZ krijgt toezicht op medicatiebeoordelingen ouderen


Per 1 juli 2015 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg het toezicht gekregen op de implementatie van medicatiebeoordelingen die vallen binnen het kader van de multiplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen. De inspectie gaat zich zorgbreed focussen op de voorwaarden voor verantwoord voorschrijven bij risicopatiënten zoals kwetsbare ouderen...

Logo_images__2_

Diaconessenhuis Meppel verder als Isala Diaconessenhuis


Het Diaconessenhuis Meppel heet voortaan Isala Diaconessenhuis. De naamswijziging is op woensdag ingegaan. Dit meldt ziekenhuisorganisatie Isala. Sinds 1 juli bestaat Isala dus uit één ziekenhuisorganisatie met vijf locaties in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde.  

Normal_politieagenten

Onduidelijkheid over rol politie bij niet nakomen omgangsregeling


De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, en de Kinderombudsman, Marc Dullaert, pleiten voor duidelijkheid over de rol van de politie wanneer een omgangsregeling na een echtscheiding niet wordt nagekomen. De ombudsmannen zien vooral een rol voor de politie weggelegd als de veiligheid van kinderen en/of andere betrokkenen in het geding is. De ...

Normal_ondernemers_zakenmensen_mensen_samenwerken_werk

Geschillencommissie voor geschillen over contractering zorg


Vanaf 1 april 2016 moet er een onafhankelijke geschillencommissie operationeel zijn, die geschillen tussen zorgverzekeraars en aanbieders in de contraceteringsfase gaat behandelen. Dit schrijft minister Schippers (Volksgezondheid) in de voortgangsrapportage van actieplan 'Kwaliteit Loont'. 

NZG Zorgvacatures

NZG Interview

Normal_nic2

Nic Vos de Wael van LPGGz: 'Het is nu ieder voor zich en niemand voor de cliënt'


De geestelijke gezondheidszorg staat op zijn kop. Met de jaarwisseling en de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz), d...

NZG Column

Baby-jazz

Normal_profielfoto_erwin

'Wat een prachtige jongen heb je!' Het bezoek noemde hem een scheetje. 'Wat een kleintje he?' Ik ben vader geworden. Deze nieuwe rol was een dagtaak voor me. Of beter: een dag- en nachttaak. Ik kon me niet voorstellen dat ik ooit nog iets anders zou kunnen doen dan voor mijn 'scheetje’ zorgen. Bed, bad, fles. Alleen dat al vereiste 24/7 volledig...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht