NZG Zorgnieuws

Normal_alzheimer

‘Nieuwe technologie herstelt geheugen Alzheimerpatiënt’


Het geheugen van Alzheimerpatiënten kan in de toekomst mogelijk hersteld worden. Australische onderzoekers van de University of Queensland hebben daarvoor een technologie ontwikkeld. Dat meldt Metro. 

Logo_logo_denkjpg

GGZ-organisatie Denk tevreden over aanpassen logo en domeinnaam Beweging Denk


Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hebben het logo en de domeinnaam van de politieke beweging Denk aangepast. Ggz-organisatie Denk is van mening dat deze wijzigingen aantonen dat de gelijkenissen met haar zorgvuldig opgebouwde merk terecht waren aangekaart. De organisatie is tevreden met deze aanpassing en verwacht dat hierdoor de kans op ...

Normal_vicepremier_lodewijk_asscher

Minister Asscher stelt vaccinatie voor werknemers niet verplicht


Minister Asscher van Sociale Zaken verplicht werknemers niet om zich te laten vaccineren. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De Gezondheidsraad adviseerde om te onderzoeken of het mogelijk is om vaccinatie in bepaalde gevallen verplicht te stellen. Dat meldt Skipr. 

Normal_beugel

Zorgverzekeraars te spreken over meldpunt orthokosten


Zorgverzekeraars hebben een positief oordeel over het meldpunt orthokosten. Het meldpunt, dat is gestart door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Consumentenbond en het tv-programma De Monitor, moet meer inzicht geven in de transparantie en volledigheid van orthodontisten en tandartsen richting patiënten. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland...

Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Kaljouw nieuwe voorzitter NZa


(Novum) - Marian Kaljouw (58) wordt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa. Op 1 juni volgt ze Maarten Ruys op.

Normal_edith_schippers_1

Schippers en van Rijn lanceren programma aanpak fouten en fraude in de zorg


De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn ingestemd met het programmaplan aanpak fouten en fraude in de zorg. Belangrijke elementen uit dit programma zijn: één centraal meldpunt voor zorgfraude, grotere capaciteit van het Openbaar Ministerie, duidelijke en fraudebestendige regels, afspraken over correc...

Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Bijna alle verzekeraars voldoen aan Governance Principes


96 procent van de verzekeraars voldoet aan de Governance Principes, die normen bevatten voor een goede omgang met de klant en gezonde bedrijfsvoering. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting toetsing verzekeraars (Stv), meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Logo_vumc

VUmc herstelt neus en oren met behulp van 3D-printer


Het VU medisch centrum in Amsterdam maakt met een speciaal ontworpen 3D-printer kraakbeenimplantaten. De implantaten zijn op maat gemaakt voor patiënten die bijvoorbeeld door een ongeluk schade aan de neus of oren hebben. Dat meldt het VUmc. 

Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Chirurg mag vak niet meer uitoefenen


(Novum) - De chirurg die in 2012 in Hoogeveen betrokken was bij de dood van twee patiënten, mag zijn beroep niet langer uitoefenen. Dat bepaalde het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Zwolle vrijdag.

Normal_kindermisbruik_oog

Nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme: Don’t look away


Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft op 26 maart 2015 op luchthaven Schiphol een nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme gepresenteerd. In de nieuwe campagne wordt aangesloten bij de Europese campagne Don’t look away, zodat internationaal en grenzeloos kan worden opgetreden. Dit meldt de Rijksoverheid.

Normal_njilogotriplep150_nederlands_jeugdinstituut_nji_logo

Nieuwe Richtlijn Stemmingsproblemen in de jeugdhulp


Welke kinderen of jongeren lopen een extra risico op stemmingsproblemen en welke signalen wijzen hierop? De nieuwe Richtlijn Stemmingsproblemen in de jeugdhulp geeft antwoord op deze vragen. De richtlijn beschrijft hoe kinderen of jongeren met stemmingsproblemen het beste geholpen kunnen worden. Dit meldt het Nederlands Jeugd Instituut.

Normal_normal_echo_foetus

Effect van roken tijdens zwangerschap zichtbaar op echo


Dat roken tijdens de zwangerschap slecht is voor het ongeboren kind, is nu daadwerkelijk te zien op 4D-echobeelden. Onderzoekster Nadja Reissland bestudeerde de beelden en zag verschillen in beweging van foetussen van rokende en niet-rokende moeders. Dit meldt RTL Nieuws.

Normal_logo_groene_hart_ziekenhuis_ghz_gouda

Groene Hart Ziekenhuis geeft kinderen een ziekenhuispaspoort


Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda gaat kinderen die het ziekenhuis vaak bezoeken een eigen ziekenhuispaspoort geven. In het ziekenpaspoort komt persoonlijke informatie te staan, waarmee onderzoeken en behandelingen beter uitgevoerd kunnen worden. Doel van het paspoort is om rust en vertrouwen te geven aan de kinderen die de kinderafdeling rege...

Normal_oude_man

Woonzorgcomplex ontdekt overleden bejaarde na 5 dagen


In woonzorgcomplex Het Laar is een 85-jarige man pas vijf dagen na zijn dood gevonden. Het Laar stelt daarom een onderzoek in naar de late vondst van de bejaarde man. Het vermoeden was dat de man zijn kinderen bezocht. Dat meldt het Brabants Dagblad.

Normal_elektriciteit_stroom

Ziekenhuizen over op noodstroom


(Novum) - Ziekenhuizen in het gebied dat vrijdag is getroffen door een stroomstoring, zijn overgegaan op noodstroom. Daardoor kunnen de belangrijkste systemen doorgaan, zoals bijvoorbeeld bij lopende operaties en afdelingen intensive care.

Logo_prinses_maxima_centrum

Topmensen in bestuur Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie


Het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie krijgt met de aanstelling van Diana Monissen en Hans Clevers twee topmensen in het bestuur. Het Centrum voor Kinderoncologie, nu nog ondergebracht bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) verhuist naar verwachting in 2017 naar een eigen gebouw in Utrecht. Het kinderoncologisch centrum wordt het gr...

NZG Zorgvacatures

NZG Interview

Normal_marja_ruijterman

Interview Marja Ruijterman: 'We zijn wijzer dan we denken'


Het leek me enig, werken met kinderen”, zegt Marja Ruijterman over haar jaar als leidster bij een kinderopvang, “maar dat was het niet. Ik liep te schreeuwen en te tieren e...

NZG Column

Zomaar een interview...

Normal_10141

Sinds ik 'Oscar' heb uitgebracht word ik steeds vaker voor dingen gevraagd binnen de psychiatrie. Vaak vragen ze mij een column te schrijven en voor te dragen op een evenement, maar ze willen me ook steeds vaker interviewen. Kort nadat ik in december weer was gaan werken werd ik door Kim Helmus gevraagd of ik door middel van een interview zou wi...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht