NZG Zorgnieuws

Normal_super_mario_galaxy_2_by_kalgram

Gamers horen regelmatig geluiden spel in verbeelding


Dat gamers na een lange speelsessie geluiden uit het computerspel horen terwijl de computer al is afgesloten komt regelmatig voor. Dit concludeert de Gaming Research Unit van de Nottingham Trent universiteit na onderzoek. Dit verschijnsel wordt het 'game transfer phenomena' genoemd. Dit meldt de Volkskrant. 

Normal_cz-zorgverzekering

CZ verschuift deadline offertes wijkverpleging


De deadline voor het indienen van offertes voor wijkverpleging is door zorgverzekeraar CZ uitgesteld. De deadline is van 1 augustus naar 15 augustus verplaatst. De deadline zat te kort op de publicatie van de beleidsregels van de NZa, aldus CZ. Dit meldt Skipr.  

Normal_4542584554_76f471081f_z

Ouderen Interzorg op de camping


Ouderen woonachtig in een van de huizen van zorginstelling Interzorg verhuizen deze week tijdelijk. De bewoners kamperen op een camping bij de Drenthse plas Het Ronostrand. De instelling wil de ouderen hiermee weer een beetje het kampeergevoel van vroeger geven. Dit meldt RTV Drenthe. 

Normal_zwanger6

Fiom stelt richtlijn ongewenste zwangerschap op


Er komt een richtlijn voor huisartsen waarin staat wat ze moeten doen wanneer een vrouw die ongewenst zwanger is om advies vraagt. Specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen Fiom gaat de richtlijn opstellen. Eerder deze week werd bekend dat niet alle huisartsen op de hoogte zijn van de mogelijkheden voor praktische en psychische...

Normal_gesloten1

Verdwijnen 100 banen Rivierduinen zorgt voor onrust


Meer dan honderd arbeidsplaatsen gaan verdwijnen bij ggz-aanbieder Rivierduinen. Er zullen ontslagen vallen op de afdelingen directie, ondersteunende dienst en behandelaren. De landelijke bezuinigingen zijn de oorzaak van de reorganisatie en ontslagen. De ontslagen leiden tot onrust onder de cliënten. Dit meldt Skipr. 

Normal_14067885220010_1

Mediq onderzoekt toekomst apotheken


(Novum) - Mediq onderzoekt sinds kort 'alle strategische opties' voor de apotheken van het concern in Nederland. Dat heeft een woordvoerder donderdag bevestigd na berichtgeving van de Telegraaf.

Normal_zorgpersoneel33

Laurentius ontwikkelt leerspel over ziekenhuiswereld


Het Laurentius Ziekenhuis neemt deel in de ontwikkeling van een innovatief opleidingsprogramma. Personeel kan via een 'serious game' leren welke uitdagingen en ontwikkelingen op het fictieve ziekenhuis ‘Hartslag MC’ afkomen en hoe ze daarbinnen succesvol kunnen opereren. Het Laurentius Ziekenhuis ontwikkelt het spel samen met de bedrijven Q-Cons...

Normal_gray1120-kidneys

Duizenden vullen Check Nier&Medicijn in van Nierstichting


Veel mensen kennen hun nierfunctie niet, terwijl die belangrijk is voor wie dagelijks medicijnen gebruikt. De campagne die de Nierstichting lanceerde om daar verandering in te brengen, is een succes. Duizenden mensen vulden de Check Nier&Medicijn al in en ontvingen persoonlijk advies. 87% van hen zijn zeer positief over de check, blijkt uit ...

Normal_20140728_brouwer_fig_1b

Neurologen: eerst punctie bij abces in hersenen


Een abces in de hersenen kan beter worden behandeld als artsen via een punctie vaststellen welke bacteriën zich in het abces bevinden en daar de behandeling met antibiotica op afstellen. Nu wordt in veel gevallen nog direct met een antibioticabehandeling begonnen zonder dat de verwekkende bacterie wordt geïdentificeerd. Dat schrijven AMC-neurolo...

Normal_normal_justitia

Ook OM in beroep in Doornse wurgzaak


(Novum) - Ook het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen een 84-jarige man uit Doorn die vorig jaar in oktober zijn vrouw heeft gewurgd. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de bejaarde vorige week tot een celstraf van anderhalf jaar wegens doodslag. De verdediging liet dinsdag al weten de zaak aan het hof voor te leggen.

Logo_download

Al 41 barbecueslachtoffers in brandwondencentra


(Novum) - De brandwondencentra hebben deze zomer tot nu toe 41 mensen opgenomen die gewond raakten door een barbecue of vuurkorf. Een recordaantal, laat de Brandwonden Stichting woensdag weten. In 2013 kwamen er over het hele jaar 75 mensen in een brandwondencentrum terecht door een ongeluk met brandbare vloeistoffen.

Normal_download__1_

Bonden boos over beleid thuiszorg negen gemeenten


De vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV, NU'91 en RMU hebben negen Zuid-Hollandse gemeenten een brandbrief gestuurd. In de brief vragen ze duidelijkheid over de urenafname in de thuiszorg en de tarieven die in deze sector per 1 januari 2015 van kracht worden in de gemeenten. Dit meldt Skipr. 

Normal_images__6_

Tablet vaakst in reistas senioren


De tablet is het populairste apparaat dat met senioren meegaat op vakantie. De ouderen stoppen de tablet vooral in hun koffer om contact te onderhouden met familie en vrienden. 2 jaar geleden was de laptop met 50 procent nog het populairste apparaat. Dit meldt de Gelderlander naar aanleiding van onderzoek van SeniorWeb. 

Normal_513069008_4f723f75bf_z

Opnemen ouderschapsverlof vader beïnvloed door vaders uit omgeving


Vaders maken in toenemende mate aanspraak op vaderschapsverlof bij de geboorte van hun kind. Uit onderzoek blijkt echter dat wanneer een collega of broer van de man in kwestie ouderschapsverlof op heeft genomen, de kans dat de kersverse vader het verlof opneemt groter wordt. Er is sprake van een sneeuwbaleffect. Dit meldt het NRC. 

Normal_clothes-pin-173589_640

NIVEL: kortere wachttijd eerstelijnspsychologen


Eerstelijnspsychologen hebben een kortere gemiddelde wachttijd. Waar cliënten in 2009 nog 20 dagen moesten wachten op een eerste consult, hoefden ze in 2013 nog maar 15 dagen te wachten. Dat en meer blijkt uit de jaarcijfers 2013 van NIVEL Zorgregistraties over de zorg die eerstelijnspsychologen in 2013 hebben geleverd. 

Normal_vgz_zorgverzekering

VGZ onderzoekt prestatie ziekenhuizen bij 15 behandelingen


Ziekenhuizen die niet aan een reeks kwaliteitseisen voldoen worden door zorgverzekeraar VGZ de wacht aan gezegd. De zorgverzekeraar brengt momenteel voor 15 veelvoorkomende behandeling in kaart wat er per ziekenhuis allemaal goed en fout gaat. Behandelingen die slecht scoren kunnen hun contract verliezen. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Column

Kantoorloos verplegen

Normal_9241

Even geleden liep ik een dag mee op een psychiatrische (crisis) afdeling in Haarlem. Het was op mijn verzoek, omdat ik bijzonder goede verhalen had gehoord over de werkwijze van het team op deze afdeling. De teammanager had een paar jaar geleden besloten het personeelskantoor af te breken. Een controversieel besluit, want in de regel is het pers...

NZG Slumanski

Feuilleton

NZG Nieuwsoverzicht