NZG Zorgnieuws

Normal_rolstoel4

LOC pleit voor meer eigen regie in langdurige zorg


De organisatie LOC heeft een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt gepleit voor stevige wetgeving rond de langdurige zorg. Dat meldt Skipr.

Normal_groente_gezond__compfight_

'Minder kans op prostaatkanker door tomaten'


Britse wetenschappers hebben kunnen aantonen dat het regelmatig eten van tomaten de kans op prostaatkanker met twintig procent kan verlagen. Dat meldt Goed Gevoel.

Normal_isala

Isala Weezenlanden over twee maanden definitief dicht


De locatie Weezenlanden van het Zwolse ziekenhuis Isala zal eind oktober worden gesloten. Tegen die tijd is het nieuwe Behandelcentrum klaar om in gebruik te worden genomen en zullen de poliklinieken KNO, Oogheelkunde en Plastische chirurgie zijn verhuisd. Dat meldt Isala.

Normal_mee_logo

MEE Drenthe zoekt vrijwilligers voor 'mee op weg'


Om jongeren met een beperking zo zelfstandig mogelijk te laten reizen heeft MEE Drenthe het project 'MEE op weg' in het leven geroepen. Leerlingen van het speciaal onderwijs leren in het project zelf naar school te fiets of met de bus te reizen. MEE Drenthe is op zoek naar vrijwilligers in Emmen die met deze kinderen mee willen reizen naar schoo...

Normal_niezen_hooikoorts_baby

Geelzucht baby op te sporen met app


Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit in Washington hebben een mobiele app(licatie) ontwikkeld waarmee geelzucht bij pasgeboren baby's kan worden vastgesteld. Dat meldt de Telegraaf.

Normal_zwanger_zwangerschap

Stappenplan opgesteld voor pijnbestrijding tijdens bevalling


Op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben partijen in de geboortezorg een standaard procedure opgesteld voor het gebruik van het pijnstillende middel remifentanil-PCA in de verloskamer. Het stappenplan moet leiden tot een veiliger gebruik van het middel. Dat meldt de KNOV.

Normal_wagenziek_auto_jongen

Campagne wijst Brabantse jongeren op risico’s verkeer


In de maand september organiseert het Young 4 Nul-team bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Den Bosch praktijktrainingen voor jongeren om ze te confronteren met de risico’s in het verkeer. De praktijkdagen maken deel uit van de Brabantse verkeersveiligheidscampagne 'Help Brabant mee op weg naar Nul verkeersdoden'. Dit meldt d...

Normal_ratten_proefdier

Stresssysteem betrokken bij tekort aan slaap


Een tekort aan slaap is een veel voorkomend probleem, maar desondanks is er weinig bekend over de onderliggende mechanismen. Wetenschappers vermoeden dat stresssystemen een rol spelen in het krijgen van te weinig slaap. Wieteke Beerling van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzocht of kortdurende slaaponthouding bij ratten effect heeft op ...

Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

NZa haalt ton aan onterechte bijbetalingen AWBZ terug


Na een interventie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben AWBZ-instellingen bijna 100.000 euro terugbetaald aan ongeveer 260 cliënten die onterechte bijbetalingen kregen opgelegd voor zorg en diensten. Dat meldt de NZa.

Normal_peuter_water_drinken

'Veiligheid drinkwater bedreigd door boren'


(Novum) - De drinkwatervoorziening loopt grote risico's, omdat bedrijven vaker toestemming vragen en krijgen om tot grote diepten te boren voor onderzoek. Bij de boringen wordt vaak op grote schaal met chemicalën gewerkt. De bodem is volgens Vitens zo langzamerhand vogelvrij. Dat zegt directievoorzitter Lieve Declercq vrijdag in Trouw.

Normal_werktijd_tijd_horloge_werk

'Gemeenten hebben jeugdzorgtaken op tijd op orde'


(Novum) - De gemeenten die achterlopen in het regelen van de jeugdzorg hebben hun zaken voor 1 januari op orde. Daar stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag van uit te gaan. Het overgrote deel van de jeugdzorgorganisaties gaat er daarbij volgens de VNG uitkomen met gemeenten, 'al is dat dan pas in oktober'.

Normal_discussie

Angstcultuur Catharina Ziekenhuis aanleiding voor brandbrief bonden


De angstcultuur in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven neemt 'ongezonde vormen' aan. Onder artsen en verpleegkundigen heerst grote ontevredenheid over de manier waarop er in het ziekenhuis wordt gecommuniceerd. Dat schrijven de vakbonden in een brief, waarin ze tevens het vertrek eisen van de voorzitter van de Raad van Bestuur. Dat meldt Omroe...

Normal_normal_overleg_studenten345

Netwerken belangrijkste reden zzp'ers voor volgen cursus


Acht op de tien zzp'ers beschouwen het volgen van een cursus of opleiding als een gelegenheid om in contact te komen met anderen. Arbeidsbemiddelaar Fastflex deed onderzoek onder ruim 1000 zelfstandig werkenden. 90 procent van de zzp'ers zegt tijd te reserveren voor het doen van een opleiding. Dit meldt NU Zakelijk naar aanleiding van een berich...

Normal_muziekpromotor_sid_bernstein

Alzheimer-koor: de positieve invloed van zingen


Voor mensen met beginnende dementie wordt er in verpleeghuis Waerthove in Sliedrecht vanaf 11 september gestart met een Alzheimer-koor. Samen met een mantelzorger kunnen zij meezingen in het koor. De avonden vinden vanaf donderdag 11 september wekelijks plaats en worden georganiseerd door Rivas Zorggroep.

Normal_14092931240010_1

Plus en Jumbo overwegen ban kassasnoepschappen


(Novum) - Plus en Jumbo overwegen om bij alle kassa's te stoppen met het verleiden van klanten tot een impulskoop van snoep en repen. Heel concreet zijn de plannen echter nog niet. Dat schrijft het AD vrijdag. Lidl stelt dit najaar één snoepvrije kassa in per vestiging.

Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Vérian ontslaat 500 huishoudelijke hulpen


Bij de thuiszorgorganisatie Vérian in Apeldoorn zal een kwart van de huishoudelijke hulpen in Gelderland worden ontslagen. De ontslagen zijn het gevolg van de hervormingen in de langdurige zorg. Dat meldt Omroep Gelderland. 

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Column

"Er wordt zich niet aan me geïrriteerd!"

Normal_5975

Mijn moeder kon me verschrikkelijk irriteren. Op een dag verzuchtte ik tegen haar: "O ma, ik irriteer me zo aan u!" waarop ze direct antwoordde: "Er wordt zich niet aan mij geïrriteerd!" De absurditeit van de opmerking maakte dat ik meteen uit de irritatie was en onbedaarlijk de slappe lach kreeg. Nog als ik aan dat moment denk, wat al zeker vij...

NZG Nieuwsoverzicht