NZG Zorgnieuws

Normal_logo_olvg_onze_lieve_vrouwe_gasthuis

Intensivist OLVG benoemd tot hoogleraar Healthcare aan TIAS


TIAS School for Business and Society heeft medisch specialist Peter van der Voort benoemt tot hoogleraar Healthcare. Van der Voort werkt sinds 2006 op de intensive care van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis-ziekenhuis in Amsterdam. Op 12 december vindt de officiële inauguratie van Van der Voort plaats. Dit meldt Zorgvisie.

Normal_verpleegkundige_ziekenhuis

Pilot met zzp'er in zorg volgend jaar al weer beëindigd


Een pilot met zelfstandige zorgverleners die AWBZ-zorg verlenen, zal per 1 januari 2015 waarschijnlijk worden stopgezet. Dat schrijven De Zorgprofessional, een landelijke coöperatie van zelfstandig zorgverleners en het Platform Zelfstandigen van V&VN in een gezamenlijk persbericht, zo meldt Skipr.

Normal_kwaliteitsvenster

Kwaliteit ziekenhuizen massaal gecontroleerd op kwaliteitsvenster


Sinds de introductie van de zogenoemde kwaliteitsvensters, die sinds half mei op de websites van vrijwel alle ziekenhuizen staan, maken patiënten massaal gebruik van de mogelijkheid om de prestaties van hun ziekenhuis online te controleren. De kwaliteitsvensters zijn inmiddels 50.000 keer bekeken. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Ziekenh...

Normal_handen_ouderen

De Oldenhof opent deuren voor eenzame ouderen


Oudere mensen uit de omgeving Loenen, Beekbergen, Eerbeek en Hall die zich eenzaam voelen, kunnen binnenkort terecht bij Zorgboerderij de Oldenhof. Dit meldt De Stentor. 

Normal_telefoon

Telefoonlijn ouderen Sint Anthonis onaangekondigd opgeheven


Zorgaanbieder Pantein heeft zonder kennisgeving de telefoonlijnen in de aanleunwoningen van Sint Anthonis opgeheven. De ouderen zijn woedend, omdat zij zonder dat ze het wisten, wekenlang niet bereikbaar waren. Dit meldt De Gelderlander. 

Normal_hond_huisdier

Hondenbezitter blijft psychisch gezond op latere leeftijd


Mensen die een hond hebben blijven op latere leeftijd relatief langer fit en psychisch gezond dan leeftijdsgenoten zonder hond. Hondenbezitters van 65 jaar en ouder zijn gemiddeld twaalf procent actiever dan vijfenzestigplussers zonder hond. Dat meldt Nu.nl.

Logo_knmg

Patiëntgegevens passagiers MH17 direct naar politie


(Novum) - Artsen moeten een kopie van patiëntgegevens die relevant zijn voor de identificatie van omgekomen passagiers van vlucht MH17 rechtstreeks aan de politie geven. Ook als nabestaanden om de gegevens vragen, moeten die naar de politie. Dat adviseert beroepsvereniging KNMG na overleg met het Openbaar Ministerie en het Landelijk Team Forensi...

Normal_fruit

Gratis cursus 'Gezond kopen, gezond koken' in Amsterdam


Vanaf september organiseren Civic Amsterdam en de GGD de gratis cursus 'Gezond kopen, gezond koken'. In de cursus wordt geleerd over gezond eten en over hoe je gezonde boodschappen kunt doen. Want hoe weet je nu wat gezond is?

Logo_jeroen_bosch_zkh

Jeroen Bosch Ziekenhuis geeft patiënten gratis wifi


Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft gratis draadloos internet geïntroduceerd in haar patiëntenkamers. Hiermee probeert het ziekenhuis het de patiënten zo aangenaam mogelijk te maken. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

Normal_artsen

Minder letsel door bedrijfsongevallen


(Novum) - Het aantal mensen dat lichamelijke of geestelijke schade opliep bij een ongeval op werk is vorig jaar licht gedaald. In 2013 hadden zo'n 458 duizend Nederlanders een bedrijfsongeval, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat is ongeveer 1 per 15 werknemers, zo stellen de statistici.

Normal_traumaheli

Kinderen niet schuldig aan dugoutongeluk Twijzel


(Novum) - De kinderen die op de dugout in Twijzel zaten die in mei instortte, valt niets te verwijten. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag na onderzoek. Of iemand anders schuldig is aan het ongeluk, wordt nog onderzocht.

Normal_normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

Ongeveer 30.000 besneden vrouwen in Nederland


Nederland telt ongeveer 30.000 vrouwen die besneden zijn. Daarnaast lopen nog 40 tot 50 meisjes het risico om slachtoffer te worden van een besnijdenis. De meesten van hen komen uit Egypte en Somalië. Zij lopen vooral risico wanneer zij een bezoek brengen aan het land van herkomst. Dit blijkt uit een onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd door...

Normal_anticonceptie__pilstrip

'Microchip tegen zwangerschap in de maak'


Over een jaar of vier zou de zogenoemde 'pilstress' voor vrouwen wel eens voorbij kunnen zijn. Amerikaanse onderzoekers zouden momenteel werken aan een anticonceptiechip voor onderhuids gebruik. De chip kan mogelijk tot wel zestien jaar lang bescherming bieden tegen een ongewenste zwangerschap en is aan en uit te zetten met een afstandsbediening...

Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

Inspectie Jeugdzorg onderzoekt calamiteit in Overijssel


De Inspectie Jeugdzorg beoordeelt het handelen van Intermetzo (Commujon) als onvoldoende waar het gaat om de veiligheid en ontwikkeling van een jongere. Op 10 maart van dit jaar ontving de Inspectie een signaal van een moeder over de onveiligheid van haar zoon op een locatie van Intermetzo. Naar aanleiding hiervan heeft de inspectie een onderzoe...

Logo_meander_medisch_centrum_amersfoort

Rhenium-behandeling Meander MC in Altijd Wat


In een uitzending van het NCRV-programma Altijd Wat zal morgen aandacht worden besteed aan het Meander Medisch Centrum. Het ziekenhuis komt in beeld als producent van het pijnstillende middel Rhenium-188-HEDP. Dit meldt Nieuws.nl.

Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

ROOD in actie voor grijs


ROOD, de Groningse jeugdafdeling van de SP, voert vandaag actie tegen de sluiting van verzorgingstehuizen. De actievoerders haalden vanochtend handtekeningen op bij een seniorenflat aan de Morgensterlaan in Groningen. Eerder al stonden ze op markten in de wijken. Inmiddels staat de teller op duizend handtekeningen, zo meldt RTV Noord.

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Column

Kantoorloos verplegen

Normal_9241

Even geleden liep ik een dag mee op een psychiatrische (crisis) afdeling in Haarlem. Het was op mijn verzoek, omdat ik bijzonder goede verhalen had gehoord over de werkwijze van het team op deze afdeling. De teammanager had een paar jaar geleden besloten het personeelskantoor af te breken. Een controversieel besluit, want in de regel is het pers...

NZG Slumanski

Feuilleton

NZG Nieuwsoverzicht