NZG Zorgnieuws

Normal_copyright_stockfreeimages_natuur_ouderen_wandelen_genieten_bejaard

'Wandeling door de natuur helpt mogelijk tegen depressie'


Een wandeling door de natuur is goed voor de mentale gezondheid. Dat stellen onderzoekers nadat ze een groep proefpersonen door het bos lieten wandelen en een groep langs de snelweg, meldt Scientias. 

Normal_ouderenzorg_mantelzorg_personeel_vrijwilliger345

Groot deel mantelzorgers overbelast


Naar verwachting zijn 1500 van de 12.000 mantelzorgers in de gemeente Hoogeveen overbelast. Dat blijkt uit een nota over informele noodzorg. Slechts een klein gedeelte van hen is in beeld bij organisaties die hulp kunnen bieden, meldt het Dagblad van het Noorden.

Normal_sex_bed_seks_isabella_

Meer vrouwen slachtoffer van ongewilde seks dan gedacht


Veertig procent van de meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft wel eens ongewild seks gehad. Daarnaast is 20 procent van de jonge vrouwen met seksuele ervaring verkracht. Dat blijkt uit onderzoek onder 10.000 jongeren door GGD Zuid-Limburg en de Universiteit Maastricht, meldt de NOS.

Normal_geld_stijging_omhoog

Ouderenorganisatie ANBO maakt zich zorgen om hoog eigen risico


Ouderenorganisatie ANBO heeft haar zorgen geuit over het hoge eigen risico dat zorgverzekeraars hanteren (375 euro). Volgens onderzoek van patiëntenfederatie NPCF en het Landelijke platform GGZ zou veertig procent van de patiënten daarom afzien van een vervolgbehandeling en ouderen zouden zeker tot deze groep behoren. Dat meldt ANBO.

Normal_hennep_cannabis

Cannabis psychose treedt vaker op bij mannen dan bij vrouwen


Het hebben van een psychose na het gebruik van cannabis komt bij mannen vaker voor dan bij vrouwen. Twee keer zoveel mannen gebruiken cannabis en ook twee keer zoveel mannen hebben een psychose of schizofrenie, maar ongeveer vier keer zoveel mannen hebben last van een zogenoemde cannabis psychose. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit...

Normal_rss_entry-3253

Potje voor werk in andere sector nog niet op


(ANP) - Het ministerie van Sociale Zaken heeft nog ruim 110 miljoen euro voor projecten om mensen weer aan het werk of aan ander werk te helpen. Bedrijven en instellingen hebben in de derde en laatste aanvraagperiode tot nu toe 40 miljoen euro aan plannen ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken.

Normal_hart

'Over vijf jaar 1,3 miljoen Nederlanders hartpatiënt'


In 2020 zijn naar verwachting 1,3 miljoen Nederland hart- of vaatpatient. Dat is een grote groep en daarom probeert de Hartstichting met een team van deskundigen deze trend tegen te gaan. Dat meldt Gezondheidsplein. 

Normal_wijn_alcohol_drank_drinken

Rijke 50-plussers drinken meer dan goed voor hen is


Een hoog inkomen, een hoge opleiding en een leeftijd boven de 50 gaan vaak samen met te veel alcoholische versnaperingen. Uit onderzoek blijkt dat deze mensen meer drinken dan dat volgens de richtlijnen goed voor hen is. Dat meldt BNR.

Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Grotere kans op introvert en onzeker kind bij vroeggeboorte


Te vroeg geboren kinderen hebben later een grotere kans om introvert en onzeker te zijn. Dat zou onder andere komen omdat ouders extra bezorgd zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Warwick, meldt NU.nl.

Normal_trauma_helikopter__still_

Aantal vluchten traumaheli UMCG in vijf jaar verdubbeld


Het aantal vluchten dat de traumahelikopter van het Mobiel Medisch Team van het Universitair Medisch Centrum maakt, is in vijf jaar verdubbeld. Vorig jaar ging de helikopter 1492 keer de lucht in, vijf jaar eerder was dat nog 765 keer. Dat blijkt uit cijfers van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Groningen, meldt het Dagblad van...

Normal_eicel_sperma_bevruchting

Sperma in de zomer een stuk sneller


Spermacellen zijn in de zomermaanden een stuk actiever dan in andere maanden. Dit komt door een verandering in de hormoonniveaus bij mannen, waardoor de beweeglijkheid van de spermacellen toenemen. Dat concluderen onderzoekers van het Universitaire ziekenhuis van Parma, meldt NU.nl 

Normal_gay_vlag__2__homo

Gratis vaccinatie tegen hepatitis B tijdens Gay Pride


Mannen die seks hebben met andere mannen kunnen zich zaterdag op de Gay Pride gratis laten vaccineren tegen hepatitis B. Zij kunnen zaterdag tussen 14.00 uur en 19.00 uur langs komen bij de Reguliersdwarsstraat 33-H voor de vaccinatie. Dat meldt De Telegraaf. 

Normal_draad

Vier werknemers ziek door gevaarlijke stoffen in fabriek


Vier werknemers van kabelfabrikant Smit Draad uit Nijmegen zijn ziek geworden door langdurige blootstelling aan gevaarlijke stoffen in de fabriek. Zij hebben lever- long- en hersenschade opgelopen. Dat is de conclusie van onafhankelijk expertisecentrum gevaarlijke stoffen ECEmed van het Ziekenhuis Rijnstate, meldt De Volkskrant. 

Normal_accu

'Zonder insulinepomp kan ik bewusteloos raken'


Duizenden diabetespatiënten zijn bezorgd over de problemen die er heersen bij leverancier Roche Diabetes. Door verhuizing van het magazijn en een verandering in logistieke processen kan het bedrijf de hulpmiddelen namelijk niet leveren. Diabetespatiënt Eglantine Barents vertelt tegenover RTL Nieuws over de mogelijke gevolgen.

Logo_inspectie_jeugdzorg

Adviesbezoek van het Subcomité ter preventie van foltering


Nederland heeft in 2011 een aantal organisaties gezamenlijk aangewezen als Nationaal Preventie Mechanisme (NPM) conform het VN-Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing (OPCAT). Dat meldt Inspectie Jeugdzorg.

Normal_copyright_stockfreeimages_drinken_jongeren_jongen_alcohol_drank

'Comazuipers moeten zelf betalen voor hulp'


De meerderheid van de Nederlanders vindt dat jongeren die te veel drinken de ziekenhuisrekening (deels) zelf zouden moeten betalen. Ook de kosten van hulp bij het stoppen met roken zouden helemaal of gedeeltelijk voor eigen rekening moeten zijn. Dit blijkt uit onderzoek van CBS. 

NZG Zorgvacatures

NZG Interview

Logo_top_10

De 10 grootste zorgproblemen van 2015


Met het overdragen van de zorgtaken van het Rijk naar gemeenten is 2015 een jaar van hervormingen voor de Nederlandse gezondheidszorg. De eerste zes maanden van 2015 staan ...

NZG Column

Mantelzorger zoekt de weg van vraag naar antwoord

Normal_anni_en_ilse

Mantelzorg voor Beginners biedt mensen informatie over diensten, hulpmiddelen en instanties. Sinds de lancering van de website Mantelzorg voor Beginners komen er regelmatig e-mails binnen van mensen die praktische vragen hebben rond het regelen van zorg en hulpmiddelen. In deze blog een terugblik op een aantal vragen en welke betekenis we hier a...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht