NZG Zorgnieuws

Normal_gym

Bijna helft middelbare scholen kampt met tekort aan gymzalen


Het komt steeds vaker voor dat er in middelbare scholen te weinig plaats is voor gymlessen. Daarnaast blijkt de gymles er op veel scholen bij in te schieten door geldgebrek. Dat meldt de NOS.

Normal_herfst_bospad_euthanasie

Hulp bij zelfeuthanasie vaker aangevraagd


Het aantal mensen dat vorig jaar hulp heeft gezocht bij stichting De Einder blijkt in 2013 flink gestegen ten opzichte van de jaren ervoor. De Einder staat cliënten bij met advies en hulp bij zelfeuthanasie. In 2013 lieten 472 mensen zich registreren bij de stichting, zo meldt Nu.nl.

Normal_sperm

Een op 36 baby's in 2013 geboren met ivf


In Nederland zijn vorig jaar ruim 4700 ivf-baby's geboren. Dat betekent dat één op de 36 baby's in 2013 ter wereld kwam met behulp van kunstmatige bevruchting. Het aantal is ongeveer gelijk aan  dat van een jaar eerder, met als verschil dat in 2013 tien procent minder behandelingen werden uitgevoerd. Dat meldt de Telegraaf.

Normal_apotheek_meandermc

Certificering voor apotheek Meander Medisch Centrum


De apotheek van Meander Medisch Centrum is weer geslaagd voor veilige patiëntenzorg. Dit blijkt uit diverse inspecties. Het gaat om zowel de apotheek in de Oranjerie als om de ziekenhuisapotheek  voor de opgenomen patiënten van Meander Medisch Centrum, zo meldt het ziekenhuis in een persbericht.

Normal_claudia_brandenburg

Claudia Brandenburg benoemd als lid Raad van Bestuur ADRZ


De Raad van Toezicht van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) heeft besloten om Claudia Brandenburg per 1 december 2014 te benoemen als lid van de Raad van Bestuur van het ADRZ. Zij volgt Rinus van Riel op, die zijn interimperiode binnen het ADRZ in december 2014 zal beëindigen. Dat meldt het ADRZ.

Logo_special_heroes_day

Sporten met een beperking op Menzis Special Heroes Day


Honderden kinderen met een chronische ziekte of een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige beperking sporten vrijdag en dinsdag op de Menzis Special Heroes Day in Groningen en Arnhem. De kinderen kunnen op de achtste editie van Special Heroes Day kennismaken met sporten als uni-hockey, (elektrische) rolstoel sporten, atletiek en voetbal. Da...

Normal_discriminatie

Ook volwassenen slachtoffer van pesten


Van 22 tot en met 26 september staat de Week tegen Pesten in het teken van pesten op scholen en pesten door kinderen onderling. De stichting Korrelatie vindt dit een prima initiatief, maar wil ook aandacht vragen voor pesten onder volwassenen en voor het effect van pesten op de lange termijn. Dat meldt Korrelatie.

Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

PvdA en D66 willen debat over ebola-aanpak


(Novum) - PvdA en D66 in de Tweede Kamer willen met spoed een debat over de aanpak van ebola met minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA). Dat hebben beide partijen vrijdag laten weten, nadat Ploumen een extra bijdrage van vijftien miljoen euro had toegezegd.

Normal_weer_bewolkt_donder_onweer

Nederlanders pessimistisch over kwaliteit zorg


Uit een opinieonderzoek van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim 85 procent van de Nederlanders zich grote zorgen maakt over de gevolgen van de bezuinigingen en het dreigende personeelstekort in de zorgsector. Twee op de drie Nederlanders voelen zich door de overheid aan hun lot overgelaten als het gaat om zorg. Dat meldt zorgverzekeraar...

Normal_belastingdienst_logo

Wiebes: flink deel toeslagen weer terug


(Novum) - Een flink deel van de 433 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen voor kinderopvang is teruggevorderd. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad gezegd. De kwestie toont volgens de bewindsman aan dat het toeslagensysteem op de schop moet.

Normal_dokter_huisarts_medisch_apotheek_kruis_apotheek

Nederland geeft vijftien miljoen euro voor bestrijding ebola


Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakt vijftien miljoen euro vrij voor noodhulp en de bestrijding van ebola. Dit maakte zij vrijdagochtend bekend bij aanvang van de ministerraad, zo meldt de NOS.

Normal_ziekenhuisbed_chirurgie_operatiekamer_patient

Kans op complicaties groter na longoperatie op vrijdag


De kans dat patiënten complicaties krijgen na een longkankeroperatie op vrijdag is aanzienlijk groter dan op andere dagen. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop nazorg tijdens het weekend is georganiseerd, zo blijkt uit onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). 

Normal_mantelzorgpas

Mantelzorgpas na succesvolle proef landelijk uitgerold


In Nederland zijn er naar schatting zo’n 4 tot 5 miljoen mantelzorgers en zorgvrijwilligers actief. Wanneer een mantelzorger onverwacht ziek wordt of een ongeval krijgt, moet er snel actie worden ondernomen om de zorg door te kunnen laten gaan. Hiervoor is de mantelzorgpas bedacht, die mantelzorgers bij zich dragen. Op de pas staan gegevens van ...

Logo_logo-lpggz

'Rijksbegroting legt onredelijk veel druk bij zorgbehoevenden'


In de rijksbegroting voor 2015 wordt 'onredelijk veel druk' gelegd bij mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben. Steeds minder zorg wordt vergoed terwijl patiënten steeds meer betalen. Dat melden de patiëntenorganisaties NPCF en Landelijk Platform GGz in een reactie op de begroting voor 2015. 

Normal_prodemos

Scholieren schrijven alternatieve troonrede over psychische stoornissen


‘Voorlichting over psychische stoornissen om taboes en onwetendheid weg te nemen.’ Dat is het plan uit de winnende troonrede die gisteren in Den Haag werd uitgesproken door vier leerlingen van het Adriaan Roland Holst College in Hilversum. Tijdens de finale van de wedstrijd ‘Pimp de troonrede’ werden zij zowel door de jury als het publiek overtu...

Normal_pil_medicijnen

Schippers onderzoekt medicijntekorten


Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat met zorgverzekeraars en apotheken in gesprek over hoe ze gaan regelen dat de medicatie aan kwetsbare patiënten voldoende op voorraad is. In de afgelopen jaren zijn de tekorten aan geneesmiddelen opgelopen, waardoor het regelmatig voorkomt dat medicijnen niet leverbaar zijn...

NZG Zorgvacatures

NZG Video

NZG Column

Hartverzachting

Normal_5975

Kreeg ik me daar toch een hartverzachting: dochter en schoonzoon kwamen hun kitten brengen om te wennen aan onze katten omdat ze een weekje weggaan. Ja, zo'n piepklein poesje in huis doet iets met mijn hart. Dat zette me aan het mijmeren over onze harten. 

NZG Nieuwsoverzicht