NZG Zorgnieuws

Normal_salmonella_bacterie

Bacteriën veroorzaken mogelijk kanker


Bacteriën veroorzaken mogelijk kanker bij de mens. De Salmonellabacterie die buiktyfus veroorzaakt, is betrokken bij het ontstaan van galblaaskanker. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar immunologie Sjaak Neefjes van het Antoni van Leeuwenhoek, meldt De Volkskrant. 

Normal_handtekening_contract

Overheid start campagne over nieuwe regels per 1 juli


Gisteren is de campagne over de nieuwe Wet werk en zekerheid gestart. De campagne is bedoeld om mensen te informeren over de nieuwe regels die op 1 juli 2015 ingaan. Dat meldt Rijksoverheid.

Logo_szw

Apotheker verdacht van fraude met hiv-pillen


(Novum) - Een apotheker is aangehouden omdat hij voor tonnen gefraudeerd zou hebben met declaraties voor medicijnen voor hiv en aids. Dat heeft de directie Opsporing van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag laten weten. De aanhouding was dinsdag al.

Normal_student_drinken_drank_alcohol_

Alcohol drinkende fysio uit artsenregister geschrapt


Een fysiotherapeut uit Ermelo is definitief geschrapt uit het artsenregister BIG. Hij mag per direct zijn werkzaamheden als fysiotherapeut niet meer uitoefenen omdat hij alcohol dronk voor en tijdens behandelingen van patiënten. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Normal_tuberculin_test_tbc_prik_naald

Leerling in Zeeland besmet met tuberculose


De GGD van Zeeland gaat alle leerlingen van SBO De Springplank onderzoeken op tuberculose. De besmettelijke ziekte is namelijk ontdekt bij een leerling van de school voor speciaal onderwijs. Dat meldt Omroep Zeeland.

Normal_mont_ventoux

Burgemeester Assen beklimt Mont Ventoux in strijd tegen ALS


Burgemeester Marco Out van Assen fietst vandaag drie keer de Mont Ventoux op. Dit doet hij in de strijd tegen de dodelijke spierziekte ALS. Dat meldt RTV Drenthe.

Normal_vader_dochter_kind_papa_familie_gezin

Vader onmisbaar in taalontwikkeling kind richting buitenwereld


Vaders spelen een belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind. Zij spreken namelijk vaak op een volwassen manier tegen hun kinderen. Op die manier wordt de overgang naar de buitenwereld toe makkelijker voor het kind. Dat blijkt uit een onderzoek van de Washington State University, meldt Vakblad Vroeg.

Normal_eicel_sperma_bevruchting

Eerste deel van zaad zorgt voor bevruchting vrouw


Het eerste deel van de zaadlozing is beter dan de rest. Deze spermacellen bewegen beter en het DNA is van goede kwaliteit. Dat concluderen onderzoekers van het Ginemed Assisted Human Reproduction Clicin, meldt Scientias. 

Normal_rechtszaak_hamer_

Zorgverlener kan naar rechter voor afdwingen loon in pgb-chaos


Door de chaos rond het persoonsgebonden budget (pgb) krijgen zorgverleners niet altijd op tijd betaald voor hun werk. Zorgverleners die hierdoor in de problemen komen, kunnen nu naar de rechter stappen om hun loon bij de overheid af te dwingen. Dat zeggen de ketenregisseurs die zijn aangesteld om de problemen met de pgb's op te lossen. Het is no...

Normal_keuze

Meeste patiënten kiezen voor de hand liggende zorgaanbieder


De meeste patiënten kiezen over het algemeen voor de meest voor de hand liggende zorgaanbieder. Ze waarderen keuzemogelijkheden, maar vaak gaan patiënten gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of naar de fysiotherapeut om de hoek. Het idee dat de patiënt een kiezende consument is, sluit niet helemaal aan bij de werkelijkheid van de zorg. Da...

Normal_depressie_verdrietig_ongelukkig

Instituten voor psychische zorg bij kanker in financiële nood


De psychische hulpverlening aan kankerpatiënten in Nederland staat onder financiële druk. De vier instituten die deze specifieke zorg bieden zijn voor een groot deel afhankelijk van giften. De financiële basis voor de instellingen is daardoor dusdanig onzeker dat ze in hun voortbestaan worden bedreigd. Volgens de ggz-instituten ligt de oorzaak b...

Normal_overgewicht_dik_vet_obesitas

Obese adolescente jongens hebben meer kans op darmkanker


Jongens tussen de zestien en twintig jaar met obesitas hebben twee keer zoveel kans op darmkanker na hun vijftigste levensjaar. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek, meldt NU.nl 

Logo_ggd

Hiv-wachtlijsten lopen op door bezuinigingen


(Novum) - De wachtlijsten voor mensen die zich willen laten testen op hiv, lopen op tot onacceptabele hoogten. Daarvoor waarschuwt GGD Amsterdam, met de grootste soa-poli van Nederland, in een verslag.

Normal_arts_medisch_onderzoek__still_

FNV: ‘Geef werknemer recht op second opinion bedrijfsarts’


Iedere werknemer moet een second opinion kunnen vragen aan een onafhankelijk bedrijfsarts naar keuze, op het moment dat er problemen zijn met de beoordeling door de eigen bedrijfsarts. Vakbond FNV pleit dat de Tweede Kamer ervoor moet zorgen dat dit een wettelijk recht wordt. Dat meldt FNV.  

Logo_logo_svb

SVB biedt 'oprechte excuses' aan voor pgb-chaos


De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft “oprechte excuses” aangeboden voor de chaos rond het uitbetalen van de persoonsgebonden budgetten (pgb's). Dit zei Nicoly Vermeulen, voorzitter van de Raad van Bestuur van de SVB, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Dat meldt NU.nl

Normal_500_euro_briefjes_geld

Pgb-chaos toont weerbaarheid samenleving


Door de pgb-chaos laat de samenleving haar weerbaarheid zien. Op talloze plaatsen schieten mensen onbetaalde rekeningen voor, waardoor zorgverleners niet in grote problemen komen. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw. 

NZG Zorgvacatures

NZG Interview

Normal_bakker

Bestuurder Henk Bakker: '225-jarig jubileum Kentalis geeft vertrouwen in ons aan'


Op 14 april 1790 nam de Waalse predikant Henri Daniel Guyot het initiatief om les te gaan geven aan veertien dove kinderen in kleine lespanden in Groningen. Zijn organisati...

NZG Column

Vooral niet zwak zijn!

Normal_client

Een zorg bij een bijzonder echtpaar, één van mijn eerste 24-uurszorg-ervaringen. Mijn zorg was aan de echtgenote. Haar man was ook hulpbehoevend, hij zat in een rolstoel door een onbekende chronische ziekte. Ook hij kreeg zorg van een thuiszorgorganisatie, een paar uur per dag, bij het opstaan en bij het naar bed gaan. In de jaren ervoor verzorg...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht