NZG Zorgnieuws

Normal_van_rijn

Tilburg schuift met pgb-deadline


De gemeente Tilburg heeft besloten dat inwoners met een persoonsgebonden budget (pgb) hun beoordeling houden tot 1 juli 2016. Op deze manier kan de gemeente zorgvuldig de herbeoordelingen uitvoeren. Dat meldt het Brabants Dagblad. 

Logo_amc_logo

Te weinig kennis over trombose leidt tot onnodige sterfgevallen


Er sterven in Nederland jaarlijks 1.250 mensen aan de gevolgen van gediagnostiseerde trombose. Daarnaast blijken jaarlijks nog eens 7.000 mensen te sterven aan de gevolgen van een niet tijdig ontdekte longembolie. Bij een deel van deze mensen had dit voorkomen kunnen worden. Uit onderzoek van the International Society on Thrombosis and Haemostas...

Normal_app_smartphone_iphone

Jongeren verwachten veel van Apple op gebied van gezondheidszorg


Jongeren tussen de achttien en dertig jaar hebben hoge verwachting van Apple. Zij denken dat smartphones gaan helpen om gezonder te leven. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.043 Nederlanders in opdracht van Het Beste Zorgidee, meldt De Telegraaf. 

Normal_wortel

'Wortelen beschermen tegen oogziekte'


Het eten van wortelen beschermt tegen de oogaandoening maculadegeneratie. Dat concluderen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. De kleurstoffen uit dit voedingsmiddel verkleinen het risico op de oogziekte, meldt NU.nl. 

Normal_rss_entry-13701

Onderzoek dode baby in tas in volle gang


(ANP) - Het politieonderzoek in de zaak van de dode baby die donderdag in een tas in Heerhugowaard werd gevonden, is nog in volle gang. "Er doen allerlei verhalen de ronde, maar wij moeten eerst goed onderzoek doen", zei een woordvoerster van de politie vrijdag.

Normal_ploumen

Succesvolle Nederlandse aanpak ziektekostenverzekering in Afrika


Minister Ploumen voor ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse handel verlengt de steun aan het Health Insurance Fund (HIF) voor een programma waarmee honderdduizenden mensen in Afrika een betaalbare ziektekostenverzekering kunnen afsluiten. Ook verbetert het programma de infrastructuur voor gezondheidszorg. “Deze aanpak brengt een goede verzek...

Normal_darmen

Pepermuntolie effectief bij darmsyndroom


Pepermuntolie, in de vorm van een geregistreerd geneesmiddel, is een effectief middel bij de behandeling van buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid. Bovendien zorgt de behandeling vanwege de milde bijwerkingen voor een betere tolerantiegraad bij ouderen. Pepermuntolie is zowel spierontspannend als pijnstillend bij het prikkelbaredarmsyndro...

Normal_euro_geld_betalen__4_

Zorginstellingen verwachten afspraken over horizontaal toezicht


Zorginstellingen verwachten in de nabije toekomst afspraken te maken met verzekeraars en gemeenten over horizontaal toezicht. Daarbij zullen ze voornamelijk zelf verantwoordelijk worden voor de juistheid van declaraties. Dit blijkt uit de Financiële Zorgthermometer van HEAD, meldt Skipr. 

Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Grote zorgverzekeraars gaan door met collectieve verzekeringen


Achmea, VGZ en CZ – de drie grootste zorgverzekeraars – gaan gewoon door met het aanbieden van collectieve verzekeringen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) had juist haar twijfels bij de zorgpolissen. Het is namelijk minder voordelig om een collectieve zorgverzekering af te sluiten dan voorheen. De grote verzekeraars houden echter vertrouwen i...

Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

Verscherpt toezicht GGZ Drenthe opgeheven


De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op GGZ Drenthe opgeheven. De instelling heeft op diverse terreinen verbeteringen doorgevoerd.

Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

NIVEL: Patiënten willen gezondheid online regelen


Nederlandse patiënten zien voordelen in het opzoeken van informatie over de zorg op het internet. Zij willen online recepten aanvragen, een afspraak maken met de dokter of de zorgverlener vanwege het gemak een e-mail sturen met een vraag. Van de zorggebruikers vindt een derde het handig om online de eigen medische gegevens te raadplegen. Dit bli...

Normal_zwanger_zwangerschap_1

'Bekkenpijn bij zwangere vrouw vermindert door te sporten'


Zwangere vrouwen die kampen met bekkenpijn, doen er goed aan om te sporten. Door te bewegen kan de pijn namelijk verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Journal of Sport Medicine, meldt NU.nl. 

Normal_psycho

Alternatieve psycholoog gepasseerd bij 'Nobelprijs'


De redactie van het verenigingsvakblad De Psycholoog organiseerde ter ere van hun 50-jarig jubileum een eigen 'Nobelprijs'. Bij de deze week uitgereikte Nobelprijzen mocht de economie wel, maar de psychologie niet meedoen. Verrassend genoeg won bij De Psycholoog niet de meeste genomineerde kandidaat, psycholoog Ingeborg Bosch, de prijs. Dat meld...

Normal_surgeon_operating__fitzsimons_army_medical_center__circa_1990_neuro_chirurgie_operatie_hersenen_wiki_-c_

Anesthesie bij kinderen geeft geen risico op overlijden


Het risico dat kinderen overlijden als gevolg van anesthesie is verwaarloosbaar klein. Dat is de conclusie van onderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), meldt De Telegraaf. 

Normal_daling_geld_minder

'Faillissement klein ziekenhuis ramp voor de regio'


Het lijkt een kwestie van tijd voordat er Nederlandse ziekenhuizen failliet gaan. Liefst achttien ziekenhuizen verkeren in financieel zwaar weer. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van accountantskantoor BDO naar de financiële positie van ziekenhuizen. Een eventueel faillissement heeft grote gevolgen voor de patiënten. Dat meldt RTL Nieuws. 

Normal_smartphone_app__2_

'Zorg-apps zijn handig, maar wees wel voorzichtig'


Het gebruik van zelfhulp via apps wordt in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) steeds populairder. Toch is het volgens kenners van belang om voorzichtig te zijn in de omgang met deze applicaties. Dat meldt de NOS. 

NZG Zorgvacatures

NZG Interview

Normal_mokkenstorm_foto

Directeur Jan Mokkenstorm van 113online: ‘Zelfmoord is geen keuze’


Sinds schrijver Joost Zwagerman op 8 september zelf een einde aan zijn leven maakte, loopt het storm bij 113online. Het online platform voor zelfmoordpreventie draaide o...

NZG Column

“Neem patiënt als vertrekpunt om kwaliteit van zorg te bepalen”

Normal_anni_tuski

Deze week heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Kwaliteit, klachten en geschillen zorg. De wet wil dat iedere patiënt goed geïnformeerd wordt en als het nodig is op een transparante wijze klachten en geschillen afhandelen. Kwaliteit met een hoofdletter!

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht