Normal_studenten_ondernemers_jonge_ondernemers

Het gebeurt steeds vaker dat werkgevers hun sollicitanten beoordelen op hoe zij eruit zien. Dikke of ongezond ogende sollicitanten worden vaker afgewezen, ook al beschikken ze over dezelfde kwalificaties als de kandidaten die er fit uitzien. Dat blijkt uit gegevens van Olympia Uitzendbureau, zo meldt de NOS.

Het uitzendbureau bemiddelt tussen 12.000 uitzendkrachten en 3500 bedrijven, met name in de logistiek en de productie. Volgens directeur Wim Bubberman worden werkgevers steeds kritischer bij het aannemen van medewerkers als gevolg van de strengere wet- en regelgeving. Zo zijn bedrijven sinds begin dit jaar verplicht om te betalen voor flexwerkers die ziek worden, ook wanneer hun contract binnenkort afloopt.

Volgens Bubberman houden werkgevers minder fit ogend personeel liever buiten de deur, omdat de kans dat zij ziek worden hoger wordt ingeschat. Overigens zullen bedrijven het niet toegeven dat zij selecteren aan de poort vanwege de discriminatiewetgeving, aldus Bubberman. Het uitzendbureau zegt ongezonde sollicitanten zelf ook aan te spreken op het feit dat werkgevers de voorkeur geven aan fitte concurrenten. 'Zo spreken we ook mensen aan die steeds te laat komen. Anders kun je er zeker van zijn dat je contract niet wordt verlengd.'

© Nationale Zorggids