Normal_kaja-reichardt-wb1m8zefmeq-unsplash

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: WHO twijfelt over einde pandemie door alleen coronavaccins

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge twijfelt of alleen vaccins in staat zijn om de coronapandemie te beëindigen, zoals eerder werd geclaimd. Vanwege nieuwe virusvarianten, zoals de extra besmettelijke Delta, is hij pessimistisch over de rol van vaccins bij het bereiken van groepsimmuniteit. Dit is volgens de WHO de andere manier om groepsimmuniteit te bereiken.

Dinsdag: 75% gevaccineerden en 3% ongevaccineerden steunt coronapas

Bijna driekwart van de gevaccineerden steunt de invoer van een coronatoegangsbewijs voor de horeca en culturele instellingen, in tegenstelling tot 3 procent van de ongevaccineerden. Een coronapas in cafés, theaters en bioscopen krijgt de meeste steun van gevaccineerden. Iets minder enthousiast zijn ze over het gebruik ervan in restaurants. Wat gevaccineerden vinden van een coronapas voor het terras, lees je hier.

Woensdag: Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Het kabinet liet dinsdagavond weten verder te versoepelen. Het neemt afscheid van de anderhalvemetermaatregel, maar op sommige plekken komt daar de coronapas voor in de plaats. Hierover berichtten wij woensdagochtend. Het coronavaccinatiebewijs wordt ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden.

Donderdag: minderheid Nederlanders voor beperkingen ongevaccineerden

Een minderheid van de Nederlanders wil de bewegingsvrijheid van ongevaccineerde mensen beperken op bijvoorbeeld school, werk of in de horeca. 40 tot 45 procent steunt beperkingen zoals het zelf moeten betalen voor toegangstesten. Voor deze sector is men voor enige vorm van vaccinatiedrang.

Vrijdag: vooral jonge volwassenen laten zich nu vaccineren tegen corona

Vooral mensen van 18 tot en met 35 jaar oud hebben zich in de afgelopen dagen laten vaccineren tegen het coronavirus. GGD GHOR ziet een duidelijke verschuiving sinds de aankondiging dat mensen een coronatoegangsbewijs nodig hebben om naar horeca en culturele instellingen te kunnen. 

Door: Nationale Zorggids