Normal_coronavirus__covid__afstand

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: Novavax-vaccin kan sommige prikweigeraars overtuigen

Maandag gaf het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) het coronavaccin van Novavax een positieve beoordeling. Ton Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) denkt dat mensen die tot nu toe niet zijn gevaccineerd, hiermee alsnog over de streep te trekken zijn. Hier lees je waarom hij dat denkt.

Dinsdag: waarom is de harde lockdown noodzakelijk

Dinsdag was het de derde dag van de lockdown en wij wilden graag antwoord geven op de vraag: waarom is de harde lockdown noodzakelijk? Het antwoord lees je in dit artikel.

Woensdag: ruim 17.000 vrouwen melden menstruatiestoornis na coronavaccinatie

Meer dan 17.000 vrouwen hebben bij bijwerkingencentrum Lareb een menstruatiestoornis gemeld na een coronavaccinatie. Sommige kampen met een heftigere menstruatie dan voorheen en bij anderen is de menstruatie steeds uitgesteld. Ook werden andere stoornissen gemeld. Lareb spreekt vooralsnog van een mogelijke bijwerking, gezien het aantal meldingen hierover.

Donderdag: ernstige MIS-C bij kinderen: wat houdt deze coronacomplicatie in?

Een van de redenen waarom het kabinet gezonde kinderen tussen de 5 en 11 jaar wil laten vaccineren tegen het coronavirus is de ernstige coronacomplicatie MIS-C. Zo’n honderd kinderen hebben deze complicatie opgelopen. Dat zijn er niet veel, maar dat maakt voorkomen ervan niet minder belangrijk. MIS-C kan zonder ingrijpen dodelijk aflopen. Wat gebeurt er als een kind de ontstekingsreactie Multisystem Inflammatory Syndrome – Children krijgt?

Vrijdag: boosterprik op meeste locaties ook beschikbaar tijdens de feestdagen

Mensen kunnen ook tijdens de kerstdagen en op oudejaarsdag en nieuwjaarsdag een boosterprik krijgen. De vaccinatiecampagne wordt niet stilgezet voor de feestdagen. Maar sommige locaties gaan wel dicht, en andere plekken zijn korter open dan anders. Lees hier welke priklocaties van de GGD tijdens de feestdagen geopend zijn.

Door: Nationale Zorggids