Hoelang blijf je immuun na een besmetting met het coronavirus?

Sommige mensen raken meer dan één keer besmet met het coronavirus. Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden dan de eerste keer. Zij hebben dus nog antistoffen in hun lichaam. De meeste mensen met een goede gezondheid bouwen na de besmetting namelijk afweer op tegen het virus. Maar hoelang blijf je immuun na een besmetting met het coronavirus?

Het merendeel van de mensen die een coronabesmetting doorgemaakt hebben, maakt antistoffen aan. De antistoffen herkennen kleine stukjes van het virus. Het coronavirus bestaat namelijk uit verschillende deeltjes waartegen antistoffen aangemaakt moeten worden.

Besmetting

Na een besmetting met het coronavirus neemt de hoeveelheid antistoffen de eerste weken sterk toe. Daarna neemt deze concentratie deels af. Vervolgens blijft de concentratie redelijk stabiel en neemt deze nog maar langzaam af.

Hoe ziek iemand door een besmetting wordt, verschilt sterk. Ook de hoeveelheid antistoffen die mensen aanmaken varieert sterk. Het RIVM heeft ontdekt dat mensen met ernstige klachten bijna altijd veel antistoffen in hun bloed hebben. Wetenschappelijke bureaus uit andere landen bevestigen dit. Mensen met milde klachten hebben meestal minder antistoffen. Soms worden er helemaal geen antistoffen aangetroffen bij mensen die milde Covid-19 hebben gehad.

Verschillende varianten

Het is nog niet bekend of de opgebouwde afweer ook bescherming biedt tegen de verschillende varianten van het coronavirus. Ook is het niet zeker in hoeverre mensen besmettelijk zijn als ze opnieuw een infectie krijgen. Mensen die voor de eerste keer besmet raken met het coronavirus zijn al besmettelijk voordat ze zelf klachten krijgen.

'Long Covid'

Niet alle mensen herstellen volledig van een besmetting met het coronavirus. Deze mensen hebben last van langdurige Covid, ook wel ‘Long Covid’ of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd. Deze klachten duren soms enkele weken, maar kunnen in sommige gevallen ook maandenlang aanhouden. Mensen met Long Covid hebben langere tijd last van vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn of verlies van het reukvermogen.

Naar schatting heeft maximaal 1 op de 5 personen vier weken na de besmetting met het coronavirus nog last van klachten. Twee maanden later is een deel van deze groep ook volledig hersteld. Op dit moment is er nog geen goede behandeling voor Long Covid

Verder onderzoek

Al met al is er  nog veel onzeker over immuniteit na een coronabesmetting. In de toekomst zal hierover meer duidelijk worden. Het lijkt erop dat mensen minder snel besmet raken met het coronavirus als ze het kortgeleden gehad hebben, maar hoelang de antistoffen in het lichaam aanwezig blijven, moet nog beter onderzocht worden. 

Bronnen: RIVM