Week 7: mentale gezondheid werknemers, immuniteit corona & versoepelingen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder andere mentale gezondheid van werknemers, het coronavirus, de persconferentie en leverschade bij MS-medicijnen in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: veel werknemers verzwijgen hun psychische problemen

Zo’n 70 procent van de werknemers is niet open over hun mentale klachten. Veel mensen geven aan dat openheid over geestelijk welzijn hun carrière mogelijk belemmert. Tegelijkertijd is 80 procent van de werknemers van mening dat praten over mentale gezondheid juist positieve gevolgen kan hebben.

Dinsdag: hoelang blijf je immuun na een besmetting met het coronavirus?

Sommige mensen raken meer dan één keer besmet met het coronavirus. Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden dan de eerste keer. Zij hebben dus nog antistoffen in hun lichaam. De meeste mensen met een goede gezondheid bouwen na de besmetting namelijk afweer op tegen het virus. Maar hoelang blijf je immuun na een besmetting met het coronavirus?

Woensdag: persconferentie gemist? Dit zijn de versoepelingen in 3 stappen

Het aantal coronabesmettingen is hoog en veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. Daarom gaat Nederland weer open. Alleen niet in één keer, maar in drie stappen. Drie grote stappen die de overheid snel achter elkaar zet. Dit zijn de aangekondigde versoepelingen.

Donderdag: kans op ernstige leverschade bij medicijn tegen MS

Bij gebruik van Mavenclad (cladribine) kan leverschade optreden. Meestal hebben de patiënten milde klachten, maar er zijn ook meldingen van patiënten met ernstige klachten. Patiënten die Mavenclad gebruiken moeten alert zijn op geen trek hebben in eten, misselijkheid en/of overgeven, buikpijn, vermoeidheid, gele ogen of huid en donkere urine.

Vrijdag: eerste fase versoepelingen coronamaatregelen

De coronamaatregelen worden vrijdag weer verder versoepeld. Zo mogen onder meer de horeca, poppodia en theaters langer openblijven en hoeft na vertoning van het coronatoegangsbewijs binnen geen 1,5 meter afstand meer bewaard te worden.

Door: Nationale Zorggids