Week 47: de gezondste stad, eigen risico, beroertes & intimidatie op het werk

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer Groningen, het eigen risico, de contracteringsgraad, onderzoek naar beroertes, en grensoverschrijdend gedrag in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Groningen is de gezondste stad van Nederland

Groningen is de gezondste stad van Nederland. Dat meldt advies- en ingenieursorganisatie Arcadis op basis van een inventarisatie van de gezondheid van 25 Nederlandse steden. Twee jaar geleden stond Groningen ook al bovenaan. Onderaan de lijst staat Rotterdam.

Dinsdag: Twee keer zoveel Nederlanders verhogen eigen risico zorgverzekering

Een kwart van de Nederlanders kiest voor komend jaar een verhoogd eigen risico, in ruil voor een korting op de zorgpremie. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. 

Woensdag: Contracteringsgraad zorgverzekeraars en ziekenhuizen ook dit jaar weer laag

Onlangs hebben alle zorgverzekeraars hun zorgpremies voor het jaar 2023 bekendgemaakt. Op die datum moet in de polis en op de website van de zorgverzekeraar ook zijn aangegeven met welke zorgaanbieders er afspraken zijn gemaakt. Volgens de websites van de zorgverzekeraars blijkt gemiddeld slechts 14 procent van de ziekenhuiszorg daadwerkelijk gecontracteerd te zijn.

Donderdag: UMCG betrokken bij groot landelijk onderzoek naar beroertes

Een grote groep Nederlandse onderzoekers ontvangt 4 miljoen euro voor een grootschalig onderzoek naar snelle en betere behandeling van patiënten met een beroerte. Ook het UMCG doet nadrukkelijk mee aan dit onderzoek. De Hartstichting en Hersenstichting investeren samen 4 miljoen euro in een grootschalig onderzoek om de kans op een goed herstel van een patiënt na een herseninfarct, hersenvliesbloeding of hersenbloeding te vergroten.

Lees ook: "Van lippenbalsem drogen je lippen sneller uit"

Vrijdag: Bijna 3 miljoen werkenden geïntimideerd op de werkvloer

31 procent van de werkenden heeft wel eens te maken met kleinerend of vernederend gedrag door hun manager. Omgerekend zijn dat bijna drie miljoen werkenden. 22 procent heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag, 40 procent met verbale agressie op het werk.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong