Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: onrust om gevaarlijke oliën in babymelk, een ludiek voorstel in de discussie over zomer- en wintertijd en eindelijk een doorbraak in de strijd tegen alzheimer? 

Maandag: ‘Schaf wintertijd af en verzet klok halfuur’

Een ludiek voorstel te midden van de zomer- en wintertijd-discussie: verzet de klok niet een heel uur, maar slechts een halfuur en schaf daarmee de zomertijd én de wintertijd af. Volgens Weeronline verzacht een tijdsverschil van een halfuur de nadelen en heeft het zowel in de zomer als winter grote voordelen. Het weerbureau noemt het een vierseizoenentijd dat voor iedereen een win-win is.

Dinsdag: nieuwe patiënten met Zilveren Kruis-polis niet meer welkom bij GGNet

De Gelderse organisatie voor geestelijke gezondheidszorg GGNet neemt geen nieuwe patiënten meer aan als die verzekerd zijn bij het Zilveren Kruis en de daaraan verbonden verzekeraars Prolife, FBTO, Interpolis, De Friesland, Avero Achmea, One Underwriting Health en Ziezo. De vergoeding die voor dit jaar was afgesproken, is al op.

GGNet maakt nog wel enkele uitzonderingen, zoals voor patiënten die in crisis zijn of gedwongen moeten worden opgenomen, voor mensen die vóór 21 oktober zijn aangemeld en voor patiënten jonger dan 18 jaar.

Woensdag: doorbraak met nieuw middel tegen alzheimer

Biotechnoloog Biogen wil bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA goedkeuring vragen voor een middel tegen de ziekte van Alzheimer. Vanuit de medische wereld en door beleggers wordt verheugd op de stap gereageerd, omdat veel farmaceuten de zoektocht naar een een goed medicijn voor het afremmen van Alzheimer eigenlijk al hadden opgegeven. "Als dit lukt, ligt het medicijn binnen een half jaar op de Amerikaanse markt. Dat is mega en niet eerder vertoond", zo reageerde neuroloog Niels Prins van het Amsterdam UMC.

Donderdag: gevaarlijke minerale oliën gevonden in drie soorten babymelk

In de volledige zuigelingenvoeding van Neolac, hypoallergene voeding van Hero Baby en Nutrilon Dieetvoeding bij koelmelkallergie zijn schadelijke minerale oliën aangetroffen. Voedselwaakhond foodwatch wil dat de producenten de zuigelingenvoeding terugroepen en ouders de vervuilde babymelkproducten niet meer gebruiken.

Vrijdag: kritiek op plan voor één regeling voor werkende Wajongers

Onder meer FNV en de Landelijke Cliëntenraad zijn kritisch op het voorgestelde plan van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken om de Wajong-uitkering overzichtelijker te maken. Tegenstanders stellen dat jonggehandicapten met een baan zo nooit meer zullen verdienen dan het wettelijk minimumloon, ongeacht het aantal gewerkte uren en opleidingsniveau. “Moet je je voorstellen dat je maximale maandinkomen al helemaal vaststaat bij je geboorte, puur door een aangeboren beperking.”

Door: Nationale Zorggids