Belangenorganisatie krijgt meer dan 1.000 meldingen over autismegenezing

Belangenorganisatie Leerling Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) heeft in het afgelopen jaar ongeveer duizend klachten ontvangen over autismegenezing, waarbij het in driehonderd gevallen ging over genezing via gebed. In de overige plusminus zevenhonderd gevallen ging het om de omstreden ABA-therapie of CEASE-therapie. Dit meldt LINDA..

ABA staat voor Applied Behavior Analysis en is overgevlogen vanuit de Verenigde Staten. Nederland kent inmiddels honderden ABA-aanbieders in speciale centra, huizen en scholen. De therapie richt zich op het afleren van ‘autistisch gedrag’, zoals het vermijden van oogcontact, en het aanleren van praktische vaardigheden.

Hondentraining

Volgens oprichter Elijah Delsink van de LBVSO worden patiënten gedwongen om hun eigen zelf en eigen zijn te onderdrukken. “Ze nemen eten, de mogelijkheid om naar de wc te gaan en comfortitems zoals dekens of knuffels weg.” Als het volgens behandelaars goed gaat, krijgen ze dit als ‘beloning’ terug. Delsink stelt dat ABA-therapie gebaseerd is op hondentraining.

Autisme genezen met CEASE-therapie

CEASE-therapie (Complete Elimination of Autism Spectrum Expression) komt ook regelmatig voor in Nederland. Tijdens deze sessies spreken patiënten met een therapeut, eventueel met of zonder ouders erbij. Soms wordt hen verteld dat ze autisme hebben omdat ze gevaccineerd zijn. Ze krijgen vervolgens homeopathische middelen voorgeschreven die hen van autisme kunnen genezen, laat Delsink weten. Hij noemt aanbieders van deze vorm van therapie dan ook oplichters die ouders die niet willen dat hun kind autisme heeft als doelwit hebben.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky