Normal_prik_naald_vaccin

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: vierde mazelenbesmetting op kinderopvang zwengelt vaccinatiediscussie aan, ziekenhuiszorg ondermaats voor mensen met dementie en fertiliteitsarts Jan Karbaat verwekte 49 kinderen als donor. 

Maandag: vierde kind besmet met mazelen op Haagse kinderopvang

Op een Haags kinderdagverblijf blijkt een vierde kind besmet te zijn met de mazelen. De GGD onderzoekt of de zeer besmettelijke ziekte zich verder heeft verspreid. De kinderen zijn geen van allen ingeënt. De huidige situatie maakt dat regeringspartij D66 haast wil maken met een wet die kinderdagverblijven toestaat om niet-ingeënte kinderen te weigeren.

Dinsdag: voor het eerst inzicht in het aantal jongeren met chronische aandoening

Nederland telt niet 700.000 maar 1,3 miljoen kinderen en jongeren met een chronische aandoening als astma, adhd of angst- en stemmingsstoornis. Voor het eerst heeft een instituut inzichtelijk gemaakt hoeveel kinderen en jongeren een chronische aandoening hebben.

Woensdag: ziekenhuiszorg ondermaats voor mensen met dementie

De zorg in het ziekenhuis voor mensen met dementie is ondermaats. Slechts vier van de tien mantelzorgers beveelt hun ziekenhuis aan voor mensen met dementie. Dit, terwijl naar schatting één op de drie ziekenhuisbedden wordt bezet door iemand met dementie. Alzheimer Nederland doet een flink aantal aanbevelingen om de ziekenhuiszorg beter te laten aansluiten op de behoefte van mensen met dementie,

Donderdag: dossiers Jeugdzorg Utrecht niet veilig

Schokkend nieuws donderdag toen bleek dat dossiers van Bureau Jeugdzorg Utrecht over duizenden kwetsbare kinderen niet veilig zijn. Volgens RTL Nieuws is er uiterst gevoelige informatie in de stukken te vinden, “zoals psychische stoornissen, details over seksueel misbruik en zelfs zelfmoordpogingen”.

Vrijdag: 49 donorkinderen stammen inderdaad af van fertiliteitsarts Karbaat

Van 49 donorkinderen in de zaak omtrent overleden fertiliteitsarts Jan Karbaat blijkt dat zij inderdaad direct van hem afstammen. De uitslag van de test bevestigt de ernstige vermoedens dat de arts in de kliniek zijn eigen sperma gebruikte. 

Door: Nationale Zorggids