Week 30: gezondheidsgoeroes, Ivermectine bij long covid & zzp'er in de zorg

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer gezondheidsgoeroes, doodschudden, Iverctermine bij long covid, zzp'ers in de zorg en kort geding ouderenzorg in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: huisarts ziet steeds vaker patiënten die liever luisteren naar gezondheidsgoeroes

Huisarts Jojanneke Kant uit Den Haag maakt zich grote zorgen over de opkomst van online gezondheidsgoeroes en een handvol Bekende Nederlanders die medische onjuistheden delen op social media. In een bericht op LinkedIn deelt ze het schrijnende verhaal van een 18-jarige patiënte die anticonceptie weigerde, met alle gevolgen van dien.

Dinsdag: 21-jarige vader staat terecht voor doden twee maanden oude zoontje

Een 21-jarige man uit Breda staat terecht voor het doodschudden van zijn twee manden oude zoontje. Hij zou het kindje op 29 maart zo hard door elkaar hebben geschud, dat hij twee dagen later kwam te overlijden.

Woensdag: huisartsen sturen long covidpatiënten naar amateur voor medicijn Ivermectine

Journalisten van de NPO Radio 1-podcast Long Covid en de kwakzalverindustrie zijn erachter gekomen dat enkele Nederlandse artsen het controversiële anti-schurft medicijn Ivermectine voorschrijven aan patiënten die nog last hebben van de gevolgen van Long Covid. Deze worden vervolgens naar een amateur-apotheker gestuurd die deze pillen thuis maakt.

Donderdag: deze zorgverleners werden zzp’ers: ‘Je moet er wel het type voor zijn’

Vrijheid, autonomie en meer waardering: voor steeds meer zorgverleners zijn het redenen hun vaste baan in te ruilen voor een freelancebestaan. Het aantal zzp’ers in de zorg steeg in 2022 met ongeveer een kwart ten opzichte van 2021. Dat baart het ministerie van Volksgezondheid en de sector zorgen. Wie zijn die zzp’ers in de zorg? En voldoet het freelanceleven aan hun verwachtingen?

Vrijdag: 250 ouderenzorgorganisaties spannen kort geding aan tegen zorgkantoren

Ruim 250 organisaties voor ouderenzorg spannen volgens branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ een kort geding aan tegen verscheidene zorgkantoren, die per regio de langdurige zorg regelen. Ze stappen naar de rechter omdat ze vrezen voor de continuïteit, toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor hulpbehoevende senioren.

Door: Nationale Zorggids