Normal_geboorte__baby__kraamzorg

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer gezondheidsgoeroes, doodschudden, Iverctermine bij long covid, zzp'ers in de zorg en kort geding ouderenzorg in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: ouders van verlamde Geuko beginnen proces tegen hun zorgverzekeraar

De ouders van de 11-jarige Geuko slepen hun zorgverzekeraar voor de rechter. Het verlamde jongetje heeft namelijk een behandeling in Amerika nodig. Een dure nieuwe behandeling die de verzekeraar niet wil vergoeden.

Dinsdag: operatiekamers Alrijne maand dicht omdat geld verzekeraars op is

In oktober zijn de operatiekamers van het Alrijne Ziekenhuis gesloten. Alleen de operatiekamers op locatie Leiderdorp zijn open voor verzekerden van Zorg en Zekerheid. Het ziekenhuis heeft het budgetplafond bereikt en kan alleen op eigen kosten doorgaan met opereren, maar wil dat niet.

Woensdag: 20 procent van de patiënten mijdt zorg vanwege kosten: ‘Erg zorgelijk’

Uit onderzoek onder ruim 9.219 panelleden van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat 20 procent van de mensen vorig jaar weleens zorg heeft uitgesteld of gemeden vanwege de kosten. Mensen meden het vaakst mondzorg en fysiotherapie, met als gevolg dat ruim de helft van de zorgmijders daarna kampte met pijn of extra klachten en bij nog meer zorgmijders leidde dat tot extra stress of angst.

Donderdag: vanaf 2025 minder uren kraamzorg bij tweede kind

Vanwege aanhoudende personeelstekorten in de kraamzorg en een hoog percentage langdurig ziekteverzuim, heeft Bo Geboortezorg een plan opgesteld. In dit plan staat dat ouders met een tweede kind vanaf 2025 minder kraamzorg krijgen. Mits de situatie dat toelaat.

Vrijdag: geen verband tussen hartaanval sporters en coronavaccin

Er is geen verband tussen coronavaccinaties en hartstilstanden bij sporters. Bij gevaccineerde sporters komen plotselinge hartstilstanden niet vaker voor dan bij anderen. Lees hier meer over de bevindingen binnen het onderzoek.

Door: Nationale Zorggids