Belangenvereniging: ‘Weiger ongevaccineerde kinderen op de kinderopvang’

Als het aan Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) ligt, gaan kinderopvangorganisaties niet-gevaccineerde kinderen weigeren. Voorzitter Gjalt Jellesma maakt zich zorgen om de kinderen die te jong zijn voor een prikje tegen de mazelen en kinderen die vanwege medische redenen niet ingeënt kunnen worden. Dit meldt NOS.

BOinK doet deze oproep naar aanleiding van de mazelenuitbraak in Eindhoven en de historisch lage vaccinatiegraad in Den Haag. In Eindhoven zijn veertien ongevaccineerde kinderen met een gemiddelde leeftijd van 5 jaar besmet geraakt. Een niet-gevaccineerde volwassene heeft de infectieziekte opgelopen. Een aantal van hen zijn in het ziekenhuis beland, maar niemand verkeerde in levensgevaar.

Veiligheid van kinderen niet te garanderen

De zorgen zijn het grootst om kinderen die nog geen mazelenprikje kunnen krijgen – dat kan pas bij 14 maanden – en de kinderen die niet gevaccineerd kunnen worden vanwege een onderliggende medische aandoening. “Op het moment dat er veel ongevaccineerde kinderen op een kinderdagverblijf zijn, kun je de veiligheid van alle kinderen niet garanderen. En dat is wel een eis aan de kinderopvang.”

Geen andere optie dan weigeren

Jellesma denkt dat kinderopvangorganisaties straks niet anders kunnen dan ongevaccineerde kinderen weigeren, als de vaccinatiegraad blijft dalen. Kinderopvang Berend Botje met meerdere locaties in Noord-Holland doet dit al. Kinderen die ouder zijn dan 14 maanden en geen mazelenvaccinatie hebben, mogen er niet binnenkomen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky