Geen enkele wijk in Den Haag haalt minimale vaccinatiegraad

Sinds 2020 is de vaccinatiegraad in Den Haag met 10 procentpunt gedaald, waardoor in geen enkele wijk nog de minimale vaccinatiegraad van 90 procent wordt gehaald. In vier wijken komt het percentage niet hoger dan 69 procent: Schildersbuurt, Groente- en Fruitmarkt, Transvaalkwartier en het centrum. Mazelen heeft een vaccinatiegraad van 95 procent nodig om een uitbraak tegen te gaan. Dit meldt NOS. 

Volgens zorgwethouder Hilbert Bredemeijer is de lage vaccinatiegraad in de armere wijken altijd al een punt van zorg geweest, maar voor het eerst is het wantrouwen tegenover vaccineren in de hele stad te zien. In hogere inkomenswijken als Zeeheelden- en Regentessekwartier komt de vaccinatiegraad inmiddels ook niet meer boven de 77 procent uit. Onder schoolgaande kinderen worden vooral minder vaccinaties gegeven. Vaccinaties voor de allerkleinsten lijken nog steeds relatief belangrijk onder Haagse ouders.

Coronawantrouwen 

Het vermoeden is dat de onrust rondom de coronavaccins er ook voor heeft gezorgd dat minder ouders de kindervaccins nog vertrouwen. “We hebben als maatschappij kennelijk niet meer goed in de gaten waarvoor we het doen. De mazelen is een bijna vergeten ziekte, maar kan ernstige gevolgen hebben voor met name kleine kinderen, van oogontstekingen tot mogelijk zelfs hersenvliesontstekingen”, zegt Bredemeijer. Hij denkt dan ook dat het kwestie van tijd is voordat er uitbraken van infectieziekten zijn.

Voorlichting door imams

Daarom neemt Den Haag ook enkele maatregelen: sinds begin dit jaar kunnen ouders op alle locaties van het CJG terecht voor een prik, in plaats van alleen in het eigen stadsdeel. Ouders hoeven daardoor minder lang te wachten. Ook wil de gemeente meer prikmogelijkheden realiseren, met name in kindrijke wijken. Den Haag wil ook imams gaan inzetten die voorlichting gaan geven aan inwoners, zodat zij enige wantrouwen of religieuze redenen om niet te vaccineren kunnen wegnemen. Een flinke uitdaging, mede doordat er volgens Bredemeijer een nieuwe groep bij is gekomen die minder vaccineert: de hoogopgeleide Hagenaar die de wetenschap zelf interpreteert en het 'beter denkt te weten'.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky