Week 13: verpleeghuisplekken, Münchhausen by Proxy & zorgpremie

 Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder andere opvallende uitspraken van minister Conny Helder, toename van palliatieve sedatie en een flink hogere zorgpremie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: geen extra verpleeghuisplekken en de bezuinigingen gaan gewoon door

Er zijn 25.000 extra verpleeghuisplekken nodig, maar die komen er niet. Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg deed deze uitspraak aan het begin van de week. Dit kwam haar op veel kritiek te staan. En bovendien bedoelde ze dat er geen extra plekken in de traditionele verpleeghuizen. De minister wil toe naar andere vormen van verpleeghuiszorg.

Dinsdag: NVVE maakt zich zorgen over opvallende toename palliatieve sedatie

Het aantal palliatieve sedaties in Nederland is in zeven jaar tijd flink gestegen. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft een vermoeden waar dit vandaan komt, maar wil dat ministerErnst Kuipers hier onderzoek doet. Als het vermoeden namelijk klopt, is dit een zorgelijke ontwikkeling.

Woensdag: Münchhausen by Proxy: onzichtbare, maar ernstige kindermishandeling

Je leest er wel eens over in het nieuws: kindjes die in het ziekenhuis belanden en ernstig ziek lijken. Ze blijken echter vergiftigd, gedrogeerd of uitgehongerd door hun moeder. Hoe werkt Münchhausen by Proxy? Is het syndroom een psychiatrische ziekte?

Donderdag: 15-jarig meisje verblijft 2 jaar in gesloten jeugdzorg zonder behandeling

Een 15-jarig meisje dat al twee jaar in een gesloten jeugdzorginstelling verblijft zonder serieuze behandeling of zicht op behandeling, moet daar van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden weg. Haar situatie is volgens het hof inhumaan. In de twee jaar dat ze er zat heeft ze alleen medicijnen gekregen.

Vrijdag: kabinet houdt rekening met flink hogere zorgpremie in 2023

Het ministerie van Volksgezondheid heeft alvast berekend wat de voorlopige zorgpremie voor 2023 is. Hoewel de officiële berekening pas op Prinsjesdag wordt bekendgemaakt en de daadwerkelijke premies van de zorgverzekeraars vaak afwijken, wijzen de eerste berekeningen op een flinke premiestijging per maand.

Door: Nationale Zorggids