Ouderenzorgbestuurder trekt aan de bel: ‘Zorg heeft inzet familie hard nodig’

Bestuurder Fieke van Deutekom van Kalorama in Beek zegt dat personeelstekorten in de zorg mede opgevangen moeten worden door familieleden en vrijwilligers. Haar zorginstelling redt het niet meer zonder. Van Deutekom voorspelt dat de ouderenzorg in de toekomst steeds vaker een beroep moet doen op naasten. De formele en informele zorg moeten intensiever samenwerken. Dit meldt de Gelderlander. 

Bij Kalorama gaat het veel over de rol van informele zorg. De zorginstelling ziet dat het anders moet en dat daarvoor ook een andere mindset nodig is. “Oók van onze medewerkers, want die zijn gewend om alle zorg over te nemen – dat zit in hun natuur en ze vinden het lastig om dat los te laten.” Toh vindt Van Deutekom het een logische stap. Immers, mantelzorgers mogen thuis insuline spuiten, dan zouden ze dat in een zorginstelling ook mogen. Ze pleit voor een aanpak op maat, waarbij voor iedere bewoner wordt vastgesteld wat  die nodig heeft en waar familie kan bijspringen.

Ouderen langere tijd niet verschoond

Kalorama kampt net als andere zorginstellingen met personeelstekorten en te weinig financiering. Medewerkers en families trokken eind vorig jaar aan de bel, omdat de zorg er tekort zou schieten. In gebouw D van het verpleeghuis zouden ouderen met dementie langere tijd niet worden verschoond, gingen ze met hun kleren aan naar bed en was er ernstig gebrek aan aandacht. Soms staat één medewerker op twee groepen tegelijk, terwijl de norm is dat er twee medewerkers zijn voor acht bewoners. Verschillende politieke partijen stelden vragen aan demissionair minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ging met de organisatie in gesprek. Kalorama zei in januari verbeteringen toe.

Rode cijfers

Ook financieel ging het Kalorama vorig jaar niet voor de wind, hoewel de cijfers beter waren dan in 2022. De ouderenzorginstelling heet allerlei besparingen doorgevoerd en is bijvoorbeeld gestopt met te dure zorg in hospice Bethlehem in Nijmegen. Voorlopig komt er ook geen nieuwbouw. Tot Kalorama financieel gezond is, staat het onder bijzonder beheer.