Kalorama zegt verbeteringen toe na meldingen over schrijnende situaties

In gebouw D van verpleeghuis Kalorama worden ouderen met dementie soms langere tijd niet verschoond, gaan ze naar bed met hun kleren aan en is er soms ernstig gebrek aan aandacht. De problemen bij Kalorama worden veroorzaakt door een aanhoudend personeelstekort. Demissionair Minister Conny Helder noemt de situatie schrijnend. Ze stelt dat dit niet is hoe zorginstellingen met mensen met dementie moeten omgaan. Dit meldt NU.nl. 

Helder laat weten dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de situatie bij Kalorama goed in de gaten houdt. Ook zou er inmiddels contact zijn geweest met bestuurder Fieke van Deutekom van Kalorama. Zij is op de hoogte van de problemen en heeft verbeteringen beloofd.

Flinke onderbezetting in gebouw D

Gebouw D is een locatie van Kalorama die eind 2022 is geopend voor 48 ouderen met dementie. Sinds de opening is er al sprake van personeelstekorten en staan medewerkers regelmatig helemaal alleen op één van de zes woongroepen. Personeel heeft zelfs laten weten dat één medewerker soms twee groepen tegelijk heeft.  De norm is echter twee medewerkers op acht bewoners. Uitzendkrachten kunnen de druk soms enigszins verlichten, maar het probleem daarbij is dat een deel onvoldoende geschoold is. Sommigen zouden slechts een driedaagse praktijkcursus hebben gevolgd. Ook dit vindt Helder ongewenst.

“Van de bestuurder van Kalorama heb ik begrepen dat het uitgangspunt is dat zorgverleners bevoegd en/of bekwaam moeten zijn. In incidentele gevallen is het bij hen voorgekomen dat een ingehuurde kracht niet aan de gestelde bekwaamheids- en/of bevoegdheidseisen voldeed.” Deze medewerkers worden inmiddels niet meer ingehuurd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky