Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het grootste nieuws deze week is de bekendmaking van de zorgpremies. Deze druppelen langzaam maar zeker binnen. Verder het opvallende nieuws dat steeds meer ghb-gebruikers in comateuze toestand op de spoedeisende hulp belanden, de IJsselmeerziekenhuizen ongedekte medicijnen uit Duitsland inkochten en dat het kinderpardon niet verruimd wordt, ondanks een zeer succesvol burgerinitiatief van presentator Tim Hofman. 

Maandag: zorgen om explosieve groei ghb-gebruikers op de spoedeisende hulp

Artsen maken zich zorgen om het toenemende aantal mensen dat door een overdosis ghb in het ziekenhuis belandt. Waar er vier jaar geleden nog vijftig mensen op de spoedeisende hulp (SEH) van het OLVG belandden, groeide dat aantal vorig jaar naar 133. Ook andere ziekenhuizen zien een flinke toename in het aantal ghb-gebruikers dat overdoseert.

Ghb is een gevaarlijke drug en gebruikers kunnen vooral flink de mist in gaan bij de dosering ervan. Eén millimeter te veel en hebt een overdosis. Naast enorm verslavend, is ghb ook levensgevaarlijk. Patiënten die op de SEH terechtkomen zijn vaak niet meer bij bewustzijn en worden niet zomaar weer wakker.

Dinsdag: IJsselmeerziekenhuizen kochten ongedekte medicijn in

De inmiddels failliete IJsselmeerziekenhuizen kochten vorig jaar en dit jaar maandenlang bepaalde kankermedicijnen in Duitsland, terwijl deze niet te declareren waren bij de Nederlandse zorgverzekeraars. Deze praktijk zadelde de ziekenhuizen op met een verliespost van tussen de 3 en 5 miljoen euro. De eigenaren van de ziekenhuizen zouden belangen hebben bij de Duitse leverancier.

Curatoren gaan nu onderzoeken wat er daadwerkelijk is gebeurd en of het kankermedicijn inderdaad niet vergoed werd. Zilveren Kruis heeft inmiddels bevestigd voorschotten te hebben betaald voor het medicijn, terwijl nog niet duidelijk was of ze wel voor vergoeding in aanmerking kwamen.

Woensdag: Harbers wil kinderpardon niet verruimen

Ondanks een immens succesvol burgerinitiatief van Tim Hofman, wil staatssecretaris Mark Harbers van Asiel het kinderpardon niet verruimen. Het einde is dan zoek, stelt hij. Een groep asielzoekers die nu niet aan de criteria voldoet, zal het dan over een paar jaar nog een keer proberen. Hij denkt bovendien dat mensen hun kinderen zullen inzetten als pion in de strijd voor een verblijfsvergunning.

Harbers heeft inmiddels wel een extern onderzoek ingesteld naar de huidige asielprocedure in Nederland. De resultaten hiervan worden in de zomer van 2019 verwacht.

Donderdag: Zorgpremies OHRA en Nationale-Nederlanden bekend

Aankomende zondagavond 00.00 uur moeten alle zorgverzekeraars hun zorgpremie hebben bekendgemaakt. Inmiddels stromen de premiestijgingen langzaam binnen. DSW was enkele weken geleden de eerste verzekeraar die de nieuwe zorgpremie bekendmaakte. Met een stijging van 4,50 euro per maand, blijft DSW ruim onder de beraamde stijging van 10 euro door het kabinet. Andere verzekeraars komen er iets dichter bij. De premie van Nationale-Nederlanden gaat 9 euro omhoog, net als die van OHRA. Verzekerden van CZ betalen in 2019 8,55 euro meer.

Volgende week maken wij traditiegetrouw een overzicht van alle zorgpremies voor komend jaar.

Vrijdag: arts vervolgd voor euthanasie op dementerende vrouw

Een arts van een verpleeghuis wordt vervolgd voor de euthanasie op een 74-jarige vrouw in 2016. De vrouw was dement en daardoor was het niet duidelijk of zij echt dood wilde. Volgens het Openbaar Ministerie is het de eerste vervolging sinds euthanasie in 2002 werd toegestaan.

Eerder dit jaar werd de arts, die inmiddels met pensioen is, al berispt door het regionaal medisch tuchtcollege. Hoewel de vrouw in haar wilsverklaring had laten opnemen euthanasie te willen bij dementie, had de arts nog één keer met de de patiënte moeten praten over het beëindigen van haar leven.

Door: Redactie Nationale Zorggids