Normal_energy_drink

De eerste maand van het jaar is alweer zo goed als voorbij. In de zorg zijn er per 1 januari natuurlijk allerlei dingen veranderd in het basispakket, maar dat betekent niet dat de rest van het zorgnieuws niet continu doorgaat. Het is lastig om vast te stellen waar deze maand in het teken van stond, omdat er zoveel is gebeurd. Een kleine greep uit de onderwerpen: heibel om ongezonde energiedrankjes, verhoging van de leeftijd van pleegzorg en mondhygiënisten die van minister Bruins zelfstandig mogen boren (tot grote onvrede van tandartsen). Maar eerst….

Shaken baby & euthanasie

Zorgnieuws kan positief zijn, maar is oms ook negatief, moeilijk of zelfs vervelend. De jonge baby in Brunssum bijvoorbeeld, die eind oktober om het leven kwam. Het Openbaar Ministerie verdenkt de oppasouders ervan hem hardhandig door elkaar te hebben geschud. Doodsoorzaak: shakenbabysyndroom. Dergelijke zaken komen helaas vaker voor dan ons lief is.

Euthanasie is een ander onderwerp dat tot nu toe niet al te vaak in een positief daglicht staat. De afgelopen maand stond weer in het teken van Albert Heringa, de man die zijn 99-jarige moeder hielp bij zelfdoding. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) publiceerde onlangs een paginagrote advertentie waarin het alle Nederlanders opriep om hem een hart onder de riem te steken. Heringa stond namelijk vandaag in Het Hof in Den Bosch waar hij alsnog veroordeeld is voor het helpen van zijn moeder.

Gevaarlijke energiedrankjes

En dan nu de energiedrankjes. Want daar is veel over te doen geweest deze maand. Medio januari waarschuwden kinderartsen voor de gevaarlijke drankjes die voor verschillende klachten kunnen zorgen. Van rusteloosheid en moeheid tot slaapproblemen en hartritmestoornissen. Zij willen dan ook dat de verkoop ervan aan kinderen onder achttien jaar verboden wordt. De overheid heeft inmiddels toegezegd een onderzoek op te starten naar de gezondheidseffecten van energiedrankjes. Voedselwaakhond foodwatch sprong hierop in door een nieuwe e-mailactie op te starten. foodwatch vindt het namelijk niet kunnen dat ziekenhuizen nog steeds energiedrankjes verkopen. Wat jij?

Meer bevoegdheden voor mondhygiënisten

Tandartsen zijn niet blij. Mondhygiënisten mogen vanaf 2020 zelfstandig boren zonder toezicht of opdracht van tandartsen. Minister Bruno Bruins vindt dat dit moet kunnen omdat ze er immers daadwerkelijk voor worden opgeleid, maar de tandartsen noemen het een buitengewoon onverstandig besluit. Ze vrezen voor de zorg aan de patiënt en denken ook dat patiënten dit zelf niet willen.

Kort nieuws

Nog benieuwd naar de kleinere, maar zeker niet minder belangrijke nieuwsfeitjes van deze maand? Dan kunnen we je bijvoorbeeld meer vertellen over het faillissement van sjoemelende zorgaanbieder Ciran, de kritische evaluatie van de Jeugdwet en de e-sigaret en de daaropvolgende rookverslaving. Het kan je ook niet ontgaan zijn dat deze maand in het teken stond van Blue Monday (januari is voorbij!) en het aantal verzekerden dat afgelopen jaar is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar.

Goed nieuws

Zorgnieuws is lang niet altijd negatief of zwaar nieuws. Soms mogen we gelukkig ook gewoon goed nieuws brengen. Of in elk geval relatief goed nieuws. Zo begon het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) deze maand de eerste behandelingen van patiënten met protonentherapie. Het protonentherapiecentrum in het UMCG is het eerste centrum in Nederland dat deze therapie aanbiedt.
Ander goed nieuws is het aantal wanbetalers in de zorg in Nederland. Want het worden er steeds minder. Waar er in 2014 nog 325.000 wanbetalers waren, daalde dat cijfer onlangs naar 250.000.

Extra positief nieuws: hoewel de Nederlandse overheid nog niet zover is, is het Nederlandse bedrijfsleven dat wel. Het vaderschapsverlof neemt toe aan populariteit. Steeds meer bedrijven breiden het betaalde verlof flink uit, soms wel tot twee maanden.

Meest populaire artikelen

Tot slot hebben we voor jullie nog de meest gelezen artikelen op een rij gezet. Ruim aan kop staat het artikel ‘Schrikbeeld dementie lang niet altijd de waarheid’ waarin twee hoogleraren pleiten voor een positiever beeld over de ziekte dementie. Ander populair nieuws was het gebruik van e-health onder ouderen (e-health is een grote onbekende, maar ouderen staan er soms open voor) en een tweede berisping voor een cardioloog. Ook werd het artikel over hartaanvallen bij vrouwen goed gelezen en klikten jullie ook veel op het artikel over een vrouw met Downsyndroom en dementie die een verkeersboete kreeg. 

Het achtergrondartikel over pleegzorg in Nederland willen we je ook niet onthouden!

Door: Redactie Nationale Zorggids