Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: een petitie voor zwaardere straffen in het jeugdstrafrecht, een dreigende boete voor het HagaZiekenhuis en geweld tegen huisartsen en assisten op huisartsenposten neemt toe. 

Maandag: petitie voor hogere straf kinddaders populair

Op maandag stond de teller van de petitie voor zwaardere straffen in het jeugdstrafrecht binnen twee dagen op 30.000. Op dinsdag waren dat er al 65.000 en aan het eind van de week zijn er al bijna 70.000 handtekeningen verzameld. De handtekeningenactie is een initiatief van de ouders van drie kinderen die in 2017 werden gedood door minderjarigen.

Dinsdag: beveiliging patiëntendossiers HagaZiekenhuis nog niet op orde

Het HagaZiekenhuis in Den Haag moet de beveiliging van patiëntendossiers verder aanscherpen, vindt Autoriteit Persoonsgegevens. Die oordeelt dat op twee van in totaal zes onderzochte onderdelen de interne beveiliging niet deugt. Als er niet snel verbetering volgt, legt de toezichthouder het ziekenhuis 460.000 euro boete op met een dwangsom. Aanleiding voor het onderzoek is het rondsnuffelen door ziekenhuismedewerkers in het medisch dossier van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie.

Woensdag: bestuursvoorzitter UMCG ontving jarenlang te veel salaris

Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG heeft in vier jaar tijd ruim een ton meer verdiend dan volgens de Wet Normering Topinkomens is toegestaan. Aartsen trad een jaar voor de inwerkingtreding van de wet aan. Destijds was er een overgangsregeling getroffen, waardoor hij tussen 2012 en 2013 meer mocht verdienen. Zodoende kreeg hij in die tijd 103.000 euro meer, maar ook in 2017 kreeg hij 12.000 meer en in 2018 ging het om een bedrag van 9.000 euro.

Donderdag: kritiek op KLM om borstvoedingsbeleid

Vliegtuigmaatschappij KLM heeft onlangs aardig wat kritiek over zich heen gekregen toen het een bericht op Twitter plaatste over de voorschriften voor het geven van borstvoeding. Zo staat er dat moeders borstvoeding mogen geven, maar zij gevraagd kunnen worden om zichzelf en hun kind te bedekken als andere reizigers de ontblote borst aanstootgevend vinden. Veel Twitteraars reageerden ontzet op het nieuws.

Vrijdag: toenemend geweld bij huisartsenposten

Medewerkers van huisartsenposten krijgen steeds vaker te maken met bedreigingen en geweld. Onderzoek van Trouw toont aan dat op een derde van de huisartsenposten fysiek geweld tegen een arts of assistent eens of vaker is voorgekomen. Medewerkers wijten de toename aan een ‘consumentenmentaliteit’ bij de patiënten. 

Door: Nationale Zorggids