Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: vrees voor almaar toenemend geneesmiddelentekort, Nederlanders verkopen huis om zorgkosten te kunnen betalen en zeer warm weer betekent Nationaal Hitteplan. 

Maandag: aantal mensen dat hulp zoekt bij stoppen met roken vertwaalfvoudigd

Steeds meer mensen met een rookverslaving zoeken professionele hulp bij het stoppen met roken. In zes jaar tijd is het aantal mensen dat via de zorgverzekeraar een cursus volgde of medicatie gebruikte om te stoppen met roken vertwaalfvoudigd. Waar er in 2012 bijna 3.200 mensen gebruikmaakten van een antirookcursus of -medicatie, steeg dit aantal vorig jaar naar veertigduizend.

Dinsdag: ‘Alles wijst erop dat geneesmiddelentekort groter wordt’

Ook in 2019 zal het geneesmiddelentekort toenemen, waarschuwt apothekersorganisatie KNMP. De medicijntekorten nemen al sinds 2010 toe en dat zal dit jaar niet anders zijn. KNMP-voorziter Gerben Klein Nulent zegt dat alles erop wijst dat de tekorten groter worden, bijvoorbeeld op het gebied van cardiologische medicijnen. “Kortom, het is een gigantisch probleem.”

Woensdag: Nederlanders verkopen soms huis om zorgkosten te kunnen betalen

Mensen die hoge zorgkosten maken en daardoor in de financiele problemen komen, moeten soms drastische maatregelen nemen. Soms moeten ze hun huis verkopen, scheiden of vakanties afschaffen. De meesten die in de problemen komen door zorg, kunnen de hoge eigen bijdragen en niet-vergoede kosten niet dragen.

Donderdag: oud-topman in zorg moet 2 miljoen euro terugbetalen

De voormalig bestuurder van zorginstelling Zorg Stichting Vivence (ZSV) en zijn partner moeten bijna 2 miljoen euro betalen aan de schatkist. Ex-directeur Darryl N. werd eerder al veroordeeld tot 4 jaar cel voor stelselmatige fraude met zorggelden van de instelling die zorg en huisvesting voor gehandicapten regelde. Samen met zijn vriendin gaf hij 1,9 miljoen euro uit, onder meer aan luxe reizen, auto’s en dure sieraden.

Vrijdag: RIVM activeert Nationaal Hitteplan weer

Voor sommigen lijkt het alweer eeuwen geleden dat het zomerse weer ons land bereikte, maar vanaf morgen is het zover: de temperaturen komen boven de 30 graden. Voor een groep kwetsbare mensen, zoals baby’s, ouderen en chronisch zieken, brengt de hitte risico’s met zich mee. Daarom activeert het RIVM vanaf zaterdag 24 augustus het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. 

Door: Nationale Zorggids