Week 33: rolstoelgebruiker ov in de kou, rookverbod ouderen & zonnebrandclaims

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer rolstoelgebruiker letterlijk in de kou, titelmisbruik ‘psychotherapeuten’, overgang mannen en zonnebrandclaims in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: openbaar vervoer laat rolstoelgebruiker in de kou staan

Enkele weken geleden stond rolstoelgebruiker Meinder Withoff (59) uit Groningen drie uur lang in de kou. Hij was namelijk twee keer geweigerd door een buschauffeur van Qbuzz bij het bus transferium in Gieten. “Ik was tot op het bot verkleumd.”

Dinsdag: grootste academie voor ‘psychotherapeuten’ zet aan tot titelmisbruik

De Nederlandse Academie voor Psychotherapie is het grootste alternatieve particuliere opleidingsinstituut voor psychotherapie en stelt dat eerstejaarsstudenten mensen met psychosociale problemen al kunnen behandelen. Zonder enige opleidings- of werkervaring. Ook zet het instituut aan tot titelmisbruik.

Woensdag: niet alleen vrouwen maar ook mannen komen in de overgang

De meeste mensen herkennen de overgang als de laatste fase in de vruchtbaarheidscyclus van vrouwen. Maar volgens experts kunnen mannen ook last krijgen van overgangsklachten. Hoe herken je overgangsklachten bij mannen?

Donderdag: artsen noemen claims over zonnebrand op social media “zorgwekkend”

Artsen maken zich zorgen om de invloed van influencers die claims maken over zonnebrand en zonnebrillen. Zo zou zonnebrand onnodig zijn, omdat men dat vroeger ook niet nodig had en zorgt de zonnebril ervoor dat je bepaalde stoffen niet opneemt via je ogen, terwijl die wel nodig zouden zijn. Het gebruik van een zonnebril zou er zelfs toe kunnen leiden dat iemand depressief raakt.

Vrijdag: rookverbod in verpleeghuizen Elde Maasduinen;  ook in eigen appartement

Ouderen die in een appartement van Zorggroep Elde Maasduinen wonen, mogen vanaf 1 oktober 2023 niet meer in hun eigen ruimte een sigaret, pijp of e-sigaret opsteken. De zorggroep stelt een algeheel rookverbod in, waarbij vanaf 2025 ook op alle terreinen van de zorgcentra niet gerookt mag worden.

Door: Nationale Zorggids