Normal_adult-man-work-out-in-training-gym-2022-04-19-01-51-14-utc

De meeste mensen herkennen de overgang als de laatste fase in de vruchtbaarheidscyclus van vrouwen. Maar volgens experts kunnen mannen ook last krijgen van overgangsklachten. Dit meldt Nu.nl.

Mannen die overgangsklachten krijgen, hebben last van een afname van testosteron. Hormoondeskundige Ralph Moorman zegt dat de seksualiteit hierdoor als eerste zal worden beïnvloed. "Denk aan een erectiestoornis en een lager libido."
 
Ook zal het tekort leiden tot minder spiermassa en algehele lusteloosheid. Volgens Moorman zal deze verandering geleidelijk gebeuren, terwijl vrouwen juist direct en hevig last krijgen van overgangsklachten. Door de geleidelijke verandering zal men eerder denken aan ouderdomsklachten dan aan een testosterontekort.
 
Maar volgens uroloog Herman Leliefeld van Andros Clinics zijn de klachten tussen mannen en vrouwen  vergelijkbaar. "Dat komt doordat in het buikvet testosteron wordt afgebroken en omgezet tot oestrogeen. Oestrogenen laten vervolgens aan een orgaan in de hersenen weten dat de testikels geen testosteron meer hoeven te produceren."

Voorkomen en verhelpen

In tegenstelling tot vrouwen, worden mannen niet onvruchtbaar na de overgang. Ook zijn zij in staat om met een gezonde levensstijl de veranderingen tegengaan. 
 
Zo kunnen klachten als overgewicht, stress, een te hoge bloeddruk of cholesterol de overgang juist versnellen. Dit kan volgens Leliefel weer verminderd worden door gezonder te leven, waarbij een gewichtsverlies van 10 tot 15 procent al kan helpen.
 
Ook Moorman oppert de voordelen van een gezond vetpercentage. Maar ook krachttraining wordt belangrijker. "Eenmaal op leeftijd wordt het steeds moeilijker om botten en spieren stevig en krachtig te houden", zegt hij. "Je herstelt minder snel dan vroeger. Dat kun je aanpakken door korter en slimmer te trainen, waardoor je jezelf de tijd gunt om te herstellen."

Bewustwording

Volgens de deskundigen is er meer bewustwording nodig op het gebied van testosterontekorten. Zowel mannen als zorgverleners denken vaak niet aan deze diagnose. Moorman gelooft dat het komt omdat mannen vaak te laat richting de huisarts gaan met klachten. "Vrouwen hebben over het algemeen de neiging eerder een arts te bezoeken als ze denken dat er iets aan de hand is. Misschien ook omdat zij wellicht beter bekend zijn met hun lichaam."
 
De uroloog geeft mannen het advies om op tijd te beginnen met ‘gezond leven’, omdat ze hierdoor ook een gezonde toekomst tegemoet gaan. Maar ook voor mannen met klachten is het niet te laat: “Weet dat je met een gezonde levensstijl een heleboel kunt terugdraaien."
 
Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch