Artsen noemen claims over zonnebrand op social media "zorgwekkend"

Artsen maken zich zorgen om de invloed van influencers die claims maken over zonnebrand en zonnebrillen. Zo zou zonnebrand onnodig zijn, omdat men dat vroeger ook niet nodig had en zorgt de zonnebril ervoor dat je bepaalde stoffen niet opneemt via je ogen, terwijl die wel nodig zouden zijn. Het gebruik van een zonnebril zou er zelfs toe kunnen leiden dat iemand depressief raakt. Artsen spreken van een superrot tegensignaal van wat zij proberen te vertellen. Dit meldt Omroep Brabant. 

In dit geval gaat het over Joep Rovers en online collega Lars van den Nieuwenhoff. Van den Nieuwenhoff die op Instagram schermt met ‘alternatieve en holistische gezondheidsdienst’, verkoopt via zijn kanalen het boek ‘Blauwdruk voor zonnetraining’ voor 27 euro. Door zonnetraining te volgen, zou iemand zijn of haar huid kunnen voorbereiden op de zon, door bij de eerste zonnestralen van het jaar steeds langer in de zon te gaan zitten – zonder bescherming door zonnebrand. Zodra de huid gewend is, hoeft iemand niet te vrezen voor ziektes, huidveroudering en natuurlijk verbranding. Hij en collega Joep Rovers raadt het dragen van een zonnebril af.

'Mensen worden misbruikt'

Dermatoloog Sharon Dodemont van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven stelt dat de hele gezondheidszorg al jaren dichtslibt met huidkankerpatiënten. Dit soort tegensignalen noemt zij dan ook “superrot”. Jaarlijks krijgen 80.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. “Het is eigenlijk gewoon gevaarlijk dat mensen op social media tegen betaling adviezen geven die direct schade toebrengen aan de huid. Mensen worden misbruikt.” Daar voegt oogarts Manon van Hecke van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis aan toe dat ze het bizar vindt dat iemand van 25 jaar zulke boodschappen de wereld in gooit en daar geld mee verdient. Ze vraagt zich bovendien af hoe belemmerend het eigenlijk is om een zonnebril te dragen.

Influencers

In een reactie aan Omroep Brabant laat Rovers weten alleen het dragen van een zonnebril in de ochtend af te raden, maar op zijn Instagrampagina zijn er volgens de omroep meerdere berichten te vinden waar hij het dragen van een zonnebril helemaal afraadt. Van Nieuwenhoff zegt anders tegen licht en gezondheid aan te kijken dan de reguliere gezondheidszorg en verwacht dat de toekomst uitwijst wie er gelijk heeft.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky