Normal_slaapgebonden-bewegingsstoornissen

Last van rusteloze benen?

RLS is het dwangmatig veel bewegen met de benen, onrust en kriebel, zittend of in de slaap.

Valeo betekent ‘gezondheid zijn’ en is de naam voor de kliniek voor aandoeningen die allemaal aan slapen gerelateerd zijn. Een van de problemen die mensen ‘s nachts uit hun slaap houden is rusteloze benen oftewel RLS (Restless Legs Syndroom). Het aantal is niet bekend maar artsen schatten het op 5 tot 10% van de Nederlanders. Wie niet goed slaapt kan weer andere klachten ontwikkelen en daarmee in een ongezonde vicieuze cirkel terechtkomen. Directeur Mirjam Schouten van de Valeo Kliniek vertelt ons wat RLS precies is, hoe het te behandelen is en wat een leefstijlcoaching kan doen voor mensen die er last van hebben.

Wat zijn rusteloze benen (RLS)?

RLS is het dwangmatig veel bewegen met de benen, onrust en kriebel, zittend of in de slaap. Tijdens het lopen hebben patiënten vaak nergens last van. RLS kan de slaap behoorlijk verstoren. Als je niet in een diepe slaap valt rust je ook niet uit en chronische vermoeidheid is dan een van de klachten. Jeuk en kramp in benen en kuiten komen daar nog eens bij. Bovendien geeft het veel ongemak, iemand met rusteloze benen gaat niet graag meer naar een theater of de bioscoop. Rusteloze benen blijven meestal terugkomen, periodes dat het beter gaat zijn er ook. Vrouwen die in de zwangerschap rusteloze benen krijgen hebben er na de bevalling vaak geen last meer van. Via de huisarts of het ziekenhuis krijgen patiënten vaak medicijnen voor RLS maar er wordt dan niet altijd onderzocht waardoor het komt. De Valeo Kliniek doet onderzoek en heeft daarmee al veel ervaring. In tegenstelling tot een ziekenhuis nemen de behandelaren de tijd om de achtergrond van het probleem goed te doorgronden. Soms is een verklaring lastig te geven. Het is in ieder geval een neurologische aandoening. Voorafgaand aan het gesprek met de neuroloog vindt laboratoriumonderzoek plaats en moet thuis al een uitgebreide RLS-vragenlijst zijn ingevuld. Pas als alles is uitgezocht kan iemand eventueel medicijnen voorgeschreven krijgen.

Leefstijl bij RLS

Door uitvragen van leefstijl kunnen mensen leren hun gedrag te veranderen dat is bij RLS vaak van noodzakelijk belang. De vraag aan iemand met RLS is doorgaans of hij of zij de laatste tijd andere dingen deed dan voorheen, bijvoorbeeld veel zitten vanwege werk of een veranderd voedingspatroon. Roken, alcohol, overgewicht en weinig bewegen verergeren de klachten, samenwonen met een nieuwe partner die andere gewoontes heeft. In beweging zijn is een goede remedie maar dat kan niet 24 uur per dag. Een advies kan bijvoorbeeld zijn om de werkgever te vragen om wat vaker pauze nemen tot de mogelijkheden behoort. Ook oefeningen en yoga worden geadviseerd, en een ander dieet kan misschien eveneens een oplossing zijn. Belangrijk hierbij is dat de patiënt het zelf moet doen. ‘Als mensen er zelf achter staan zijn ze veel beter gemotiveerd’, weet Mirjam Schouten. De Valeo Kliniek heeft ook contacten met de RLS-Stichting. Daar hebben ze een lotgenotenclub voor patiënten met rusteloze benen. Ze kunnen er met elkaar praten en hun klachten onderling delen. RLS-patiënten voelen zich veelal alleen staan en niet begrepen. ‘Een gebroken arm kan iedereen zien, een neurologisch probleem als RLS niet.’ Onze neuroloog is vertegenwoordigd in de medische adviesraad van de stichting.

Team voor RLS

De Valeo Kliniek werkt met meerdere specialisten, voor RLS is er de neuroloog en afhankelijk van de complexiteit worden er meer specialisten bij betrokken. De behandelend artsen besteden echt aandacht aan de patiënten en vinden het leuk iemand op basis van hun ervaring zo goed mogelijk te helpen. Vaak hebben mensen al een heel traject achter de rug en als ze hier komen ervaren ze echt verschil. Een veelgehoorde uitspraak is dan ook ‘dit had ik veel eerder moeten doen’.

Vergoeding en aanmelding

Behandeling bij de Valeo Kliniek wordt alleen door de zorgverzekeraar vergoed met een verwijzing van een arts. Er zijn geen wachttijden. Mensen moeten wel voorafgaand aan de intake eerst een laboratoriumonderzoek laten doen en een uitgebreide vragenlijst invullen. Zodra die binnen is kan een afspraak worden gemaakt met de neuroloog.

Leefstijladvies

‘Goed slapen, rust nemen, goed bewegen, goede voeding en slaaphygiëne in acht nemen!”, dat zijn de belangrijkste adviezen die Mirjam Schouten wil meegeven. ‘Niemand kan alles precies volgens het boekje doen maar het is wel belangrijk te letten op wat beter of anders zou kunnen. Als je ergens last van krijgt kun je er wat aan doen. Een tabletje waarmee je volgende week van je klachten af bent bestaat niet.’