Week 41: gezondheidsclaims magnesium, verdachte sterfgevallen & Woodbrookers

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer hulpmiddelenzorg weer via apothekers, verdachte sterfgevallen in ouderenzorginstelling en gezondheidsclaims over magnesium in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: ‘Verzekeraars moeten hulpmiddelenzorg weer onderbrengen bij apothekers’

Voorheen waren apotheken de aangewezen instantie om medische hulpmiddelen te leveren, maar bij CZ, VGZ en Zilveren Kruis zijn zij uitgesloten van levering. Verzekerden bij deze drie zorgverzekeraars moeten hun hulpmiddelen via online leveranciers krijgen en dat gaat volgens apothekersverenigingen en de huisartsenvereniging LHV lang niet altijd goed.

Dinsdag: Ongeduldige patiënten op spreekuur bij rouwende huisartsenpraktijk

De praktijk Gezondheidscentrum Katendrecht van de doodgeschoten huisarts was maandag van 8.00 tot 11.00 uur open. "Dat verliep over het algemeen goed, 99 procent van de mensen reageerde begripvol. Maar die ene procent heeft de grootste impact. Mensen die geen geduld hebben, die geen begrip hebben voor het feit dat medewerkers nog steeds veel verdriet hebben."

Woensdag: Politie onderzoekt verdachte sterfgevallen in ouderenzorginstelling

Meerdere oudere bewoners van zorginstelling Cleijenborch in Zeeland zijn onder verdachte omstandigheden overleden. Omdat bij ieder incident dezelfde verzorgende betrokken was, onderzoekt de politie eventuele strafbare feiten. Lees hier een voorbeeld van een mogelijk strafbaar feit.

Donderdag: Zijn de gezondheidsclaims van influencers over magnesium gegrond?

Volgens online influencers heeft magnesium verschillende positieve effecten op het lichaam. Zo zou iemand die magnesium gebruikt bruisen van de energie en helpt het supplement tegen vermoeidheid en hersenmist. Magnesiumexpert Jeroen de Baaij van het Radboudumc legt uit of deze claims gegrond zijn of vooral gevoed worden door verkopers van voedingssupplementen.

Vrijdag: Meisje doet aangifte tegen Woodbrookers wegens mishandeling

Het meisje dat in semi-hoofdrol speelt in een schokkend rapport over Woodbrookers van Jeugdhulp Friesland, heeft aangifte gedaan wegens kindermishandeling. Zij en haar moeder hebben inmiddels meerdere verhoorsessies bij de politie achter de rug, waarbij de tweede sessie ongeveer vijf uur duurde. Dit vertelde ze tijdens de sessie.

Door: Nationale Zorggids