Zijn de gezondheidsclaims van influencers over magnesium gegrond?

Volgens online influencers heeft magnesium verschillende positieve effecten op het lichaam. Zo zou iemand die magnesium gebruikt bruisen van de energie en helpt het supplement tegen vermoeidheid en hersenmist. Magnesiumexpert Jeroen de Baaij van het Radboudumc legt uit of deze claims gegrond zijn of vooral gevoed worden door verkopers van voedingssupplementen. Dit meldt het Radboudumc.

Dat magnesium belangrijk is voor het lichaam, is geen twijfel over. Het mineraal is nodig voor de spieren, botten, hersenen, bloedvaten en het hart. Calcium is nodig voor spieren om zich aan te spannen en magnesium helpt te ontspannen. Spierkrampen ontstaan door een magnesiumtekort. Magnesiumtekorten komen bij 1 tot 2 procent van de bevolking voor. Over het algemeen krijgt iemand genoeg magnesium binnen met een gevarieerd dieet met groene groenten.

Heeft magnesium aanvullen zin?

Magnesium heeft volgens De Baaij alleen zin als een tekort is aangetoond in het bloed. “We zien vaak dat deze mensen zich melden bij een dokter met spierkrampen, waardoor ze bijvoorbeeld niet goed kunnen slapen. Influencers claimen soms dat je met een vragenlijst een magnesiumtekort vinden, maar dat is niet waar. Je moet echt naar de dokter om het te laten meten.”

Iemand met normale bloedwaarden van magnesium, hoeft dus geen magnesium te slikken. Dat heeft weinig meerwaarde, omdat het extra magnesium zo weer wordt uitgeplast. Er zijn studies uitgevoerd naar de effecten van magnesium op slaap, spierklachten en vermoeidheid, bij mensen met normale waarden in hun bloed. Daaruit bleek dat de bloedwaarden van magnesium niet of nauwelijks stegen. Bij mensen met slaapproblemen is een voorzicht positief effect van magnesium aangetoond op de klachten, legt De Baaij uit. Maar deze studies zijn niet objectief gemeten, in kleine groepen en alleen met vragenlijsten.

“Sommige mensen beweren dat je toch een tekort aan magnesium kunt hebben als je bloedwaarden normaal zijn. Dit is gebaseerd op het feit dat het meeste magnesium niet in het bloed zit, maar in de botten en zachte weefsels, zoals spieren en lever. Maar er is geen enkel bewijs dat in die weefsels de concentratie laag kan zijn, terwijl de waarde in het bloed normaal is. En dat is ook niet logisch.”

Bijwerkingen

Slik je te veel magnesium, dan kan je daar last van hebben. Er ontstaat bij een te veel aan magnesium bijvoorbeeld diarree en andere darmklachten. Hierdoor worden allerlei voedingsstoffen juist minder goed opgenomen. “Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.”

“Wat ik gevaarlijk vind aan claims van influencers, is dat ze mensen kunnen aanzetten om de medische wereld te ontlopen en zelf te gaan behandelen, alsof je alleen met voeding allerlei klachten kunt oplossen. Ik zie de vreemdste claims voorbijkomen, zoals dat magnesium zou helpen tegen depressies. Daar is geen enkel bewijs voor. Als je klachten hebt, ga dan naar een dokter en zoek uit wat er aan de hand is. Daarna kun je altijd nog op een dieet of supplement uitkomen.”

Door: Nationale Zorggids