Week 36: code rood, financiële problemen & voedsel 3D-printen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer code rood, financiele problemen in de zorg, voedsel 3D-printen en bestuursverbod voor omstreden bestuurder in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: code rood: financieel onhoudbare situatie dreigt voor ouderenzorg

De ouderenzorg verkeert in de problemen. Een financieel onhoudbare situatie dreigt voor de sector. De kosten stijgen en de inkomsten staan onder druk. Kwaliteitsverlies van de zorg en faillissementen liggen op de loer. “Het is ronduit alarmerend en voorspelt niet veel goeds voor de komende jaren. Ingrijpen vanuit de overheid is noodzakelijk."

Dinsdag: Nederlandse zorgsector in financiële problemen: ‘Vooruitzichten nog zorgelijker’

Het gaat financieel niet goed met de Nederlandse zorgsector. Het gemiddelde rendement van zorgaanbieders is in 2022 bijna gehalveerd. En het aantal aanbieders in de rode cijfers is meer dan verdubbeld. Bankafspraken die niet worden nagekomen zijn meer regel dan uitzondering en het aantal zorgaanbieders in bijzonder beheer is fors toegenomen.

Woensdag: bestuursverbod voor omstreden zorgdirecteur De Rozenhof

De rechtbank heeft de omstreden zorgdirecteur van De Rozenhof een bestuursverbod van vijf jaar opgelegd. Dat betekent dat ze de komende vijf jaar geen nieuw bedrijf mag opstarten. Volgens de rechtbank is zij schuldig bevonden aan ernstig wanbestuur, waar ook haar zoon en dochter aan hebben bijgedragen.

Donderdag: 3D-printer maakt gepureerd voedsel aantrekkelijker voor ouderen verpleeghuis

Gepureerde groenten uit de 3D-printer. Het klinkt wellicht niet heel aanlokkelijk, maar voor ouderen die niet goed meer kunnen slikken, is het wel een goed idee. De groente is namelijk gewoon natuurlijk, maar wordt door de 3D-printer herkenbaar op het bordje gepresenteerd.

Vrijdag: 25 procent van de kinderen heeft ouder met psychische problemen

Ruim een kwart van de Nederlandse kinderen heeft op zijn minst één ouder met een psychische stoornis of een verslaving. Die inschatting maakt het Trimbos-instituut, dat zich onder meer baseert op eigen langlopend onderzoek.

Door: Nationale Zorggids