3D-printer maakt gepureerd voedsel aantrekkelijker voor ouderen verpleeghuis

Gepureerde groenten uit de 3D-printer. Het klinkt wellicht niet heel aanlokkelijk, maar voor ouderen die niet goed meer kunnen slikken, is het wel een goed idee. De groente is namelijk gewoon natuurlijk, maar wordt door de 3D-printer herkenbaar op het bordje gepresenteerd. Ouderen in verpleeghuis Ter Reede kregen zodoende een bord gepureerde broccoli en bloemkool, maar dan herkenbaar als deze groenten. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Mensen met slikproblemen moeten gepureerd voedsel eten. Vaak ziet dit er niet heel appetijtelijk uit, waardoor sommige ouderen minder eten binnenkrijgen. Daardoor verzwakken ze sneller. Door gepureerd eten er via een 3D-printer mooi en herkenbaar uit te laten zien, hoopt zorgorganisatie WVO Zorg ervoor te zorgen dat ouderen meer gaan eten.

Alle locaties

De 3D-groentes staan straks niet alleen in Ter Reede op het menu, maar op alle locaties van WVO Zorg. Daarbij gaat de instelling onderzoeken of ouderen inderdaad meer gaan eten als het eten er aantrekkelijker uitziet. WVO werkt hiervoor samen met Budelfood, Gastronology en Wageningen Universiteit.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky