Normal_medicijnen_pillen_medicatie
Mensen met obesitas hebben meer vitamine E nodig dan mensen zonder overgewicht doordat zij meer oxidatieve stress hebben, ofwel meer beschadigingen van cellen door reactieve moleculen. Onderzoek wijst uit dat vitamine E niet effectief wordt gebruikt door het lichaam, juist vanwege deze gezondheidsproblemen. Zo meldt Nu.nl.
Dit kan leiden tot een chronisch tekort aan vitamine E. Dit heeft weer invloed op ziekten die samenhangen met het metabool syndroom, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, de ziekte van Alzheimer en kanker. 
 
De oorspronkelijke verwachting was dat mensen die vet eten ook meer vitamine E zouden moeten hebben. Vitamine E hecht zich namelijk aan vet. Maar het blijkt dat mensen met obesitas niet meer vet kunnen opnemen omdat ze al veel vet hebben, waardoor vitamine E ook niet kan worden opgenomen.
Daarnaast kan het volgen van een dieet ook belemmerend werken. Minder vet-inname betekent ook minder effectieve vitamine E.
 
Geadviseerd wordt om een multivitamine te slikken met daarin de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine E. Om dit goed door het lichaam te laten opnemen, is hierbij een beetje vet eten wel belangrijk. Vitamine E beschermt de cellen tegen beschadiging door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Ook voor de stofwisseling in de cel en de weerstand is vitamine E van belang. 
 
© Nationale Zorggids