Normal_schizophrenia_pet_scan_wiki_-c_

Nieuwe scanmethoden kunnen beter voorspellen hoe schizofrenie precies ontstaat. Hierdoor kan nauwkeuriger bepaald worden bij wie en wanneer er zich waarschijnlijk een psychose voor zal doen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek, meldt NU.nl.

De nieuwe scanmethoden brengen de bedrading van de hersenen in beeld. De onderzoekers maakten met een speciale MRI-scanner scans van de hersenen van 123 mensen die symptomen van een psychose hebben gehad. Deze groep is gevoeliger voor het ontwikkelen van schizofrenie. Ook werden er scans gemaakt van hersenen van 125 mensen die dienden als controlegroep.

Bij de mensen die symptomen van een psychose hebben gehad, bleek het vermogen om informatie te transporteren verstoord te zijn. Informatie werd via andere routes in de hersenen doorgegeven. Daardoor is er een effect op bepaalde informatieknooppunten en dat kan leiden tot problemen met de verwerking van informatie, net als bij schizofrenie. 

"We weten al dat de hersenen van mensen met schizofrenie anders ‘bedraad’ zijn en minder efficiënt werken dan het brein van gezonde mensen. Tot nu toe is deze kennis nog niet gebruikt om te kijken naar mensen die wel wat symptomen van schizofrenie hebben, maar niet schizofreen zijn", aldus onderzoeker Derek Jones.

© Nationale Zorggids