Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft op Facebook en officieel een klacht ontvangen van een vrouw die vanwege haar nikab hulp zou zijn geweigerd. De receptioniste bij de gipskamer wilde haar wel helpen, maar alleen als ze haar nikab zou afdoen. Een chirurg zou bovendien een ongepaste opmerking hebben gemaakt. Dit meldt Algemeen Dagblad.
Sinds 1 augustus is het niet meer toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen in voertuigen van het openbaar vervoer en in en rondom gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Dit betekent dat geen kleding gedragen mag worden die het gezicht onherkenbaar maakt, zoals een boerka of nikab.
Mensen op nikabverbod wijzen
De strafrechtelijke handhaving ligt bij de politie, maar ook medewerkers van bijvoorbeeld ziekenhuizen hebben een rol bij de naleving van het verbod. Het uitgangspunt is dat zij weten dat het verbod er is en dat zij mensen hierop kunnen wijzen. Medewerkers kunnen iemand vragen om de locatie te verlaten of om de gezichtsbedekkende kleding af te doen.
Opmerking chirurg
Volgens de vrouw in kwestie zou ze niet alleen geweigerd zijn door de receptioniste van de gipskamer, maar maakte ook een chirurg een ongepaste opmerking. “Kijk maar uit dat je niet wordt opgepakt”, luidde zijn opmerking. Het Diakonessenhuis laat desgewenst weten dat het niet het beleid is om iemand te weigeren en dat iedereen welkom is in het Utrechtse ziekenhuis. “Ik durf er borg voor te staan, anders zou ik me schamen voor mijn ziekenhuis, als wij iemand die zorg nodig heeft of met een kind komt die zorg nodig heeft, zullen weigeren vanwege een nikab of boerka”, zegt woordvoerder Trudy van Oosten.
Van Oosten vindt het vervelend voor de vrouw dat haar is gevraagd om haar nikab af te doen, maar dat haar weigering hiertoe geen gevolgen zou moeten hebben. Echter, patiënten hebben wel een identificatieplicht, desnoods met een paspoortzij, maar ook met non-verbale communicatie.
Door: Nationale Zorggids