Ruwaard van Putten Ziekenhuis

SPIJKENISSE (Novum) - Op de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse zijn patiënten voor, tijdens en na de behandeling niet volgens de richtlijnen behandeld. Veel van deze patiënten hebben hierdoor mogelijk vermijdbare schade opgelopen. Dat staat in een rapport dat het ziekenhuis heeft laten opstellen, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag.

Woensdag werd bekend dat de IGZ het ziekenhuis onder verscherpt toezicht stelt. Ook is de verpleegafdeling onder druk van de inspectie gesloten. De zes patiënten zijn naar een ander ziekenhuis gebracht. Aanleiding voor de maatregelen van de IGZ is een onderzoek waaruit is gebleken dat het aantal sterfgevallen in 2010 op de afdeling cardiologie boven het landelijk gemiddelde lag.

Het rapport, opgesteld door een onafhankelijk onderzoeksinstituut, moest de hoge sterftecijfers op de hartafdeling verklaren. Het rapport maakt onder meer ook melding van 'onzorgvuldigheden' in het stellen van de prognose en over vraagstukken rond het levenseinde.

Het rapport is de reden dat de IGZ heeft besloten het ziekenhuis onder verscherpt toezicht te stellen. Het ziekenhuis moet volgens de inspectie ingrijpende maatregelen nemen en nader onderzoek doen. Het extra toezicht geldt voor een halfjaar.