Normal_obesitas_overgewicht_dik_vet_man

Steeds minder Nederlandse mannen zijn te dik. In 2010 was hier 54 procent van de mannen te dik, in 2030 is dat naar verwachting minder dan de helft. Daarnaast daalt het percentage mannen met obesitas van tien naar acht procent en het percentage vrouwen met obesitas van dertien naar negen procent. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport, meldt NU.nl

Daarmee zijn Nederlanders een uitzondering in Europa, want veel Europeanen worden steeds dikker, zo stelt de WHO. De organisatie waarschuwt zelfs voor een “overgewichtscrisis van enorme omvang”. Vooral Ieren, Spanjaarden, Grieken, Zweden, Oostenrijkers, en Tsjechen worden in rap tempo dikker, zo is de verwachting. Ook in Groot-Brittannië gaat het percentage mensen met overgewicht stijgen. In Ierland zouden in 2030 bijna alle volwassenen overgewicht hebben.

De WHO raadt de regering aan, ondanks positieve voorspellingen in Nederland, meer te doen om marketing voor ongezond eten te voorkomen en gezond eten aan te moedigen.

© Nationale Zorggids