Logo_download__2_

De Europese Hoofd-Hals vereniging (EHNS) vraagt deze week aandacht voor hoofdkanker en halskanker. Vandaag wordt de 'Make Sense' campagne afgetrapt. Deze week moet ertoe leiden dat de behandelingsresultaten en kansen op genezing voor patiënten met hoofd-halskanker verbeteren. Dit meldt de EHNS. 

5 procent van de totale kankergevallen, wereldwijd, zijn vormen van hoofd- of halskanker. Bij het merendeel van de patiënten wordt de tumor pas in een laat stadium van de ziekte vastgesteld. Dit komt voornamelijk doordat de patiënt zich veelal laat meldt of dat verwijzing pas laat plaatsvindt. De awareness-week moet er toe leiden dat de kanker vroegtijdig herkend wordt. Bij vroege verwijzing naar de specialist is de kans op genezing groter, aldus de EHNS. 

De meest voorkomende lichaamsdelen waar de hoofd- en halstumoren in gevonden worden zijn de mondholte (42 procent), de keelholte (35 procent) en het strottenhoofd (24 procent). Hersen- en oogtumoren worden niet tot hoofd- en halskanker gerekend. In de afgelopen tien jaar is wereldwijd het aantal patiënten met hoofd-halskanker sterk gestegen. De grootste toename is gezien onder vrouwen.

Tijdens deze week voor en over hoofd-halskanker zal er in Europees verband een uitgebreid programma zijn, met onder andere uitgebreide aandacht in de media, presentaties bij het Europese parlement, patiënten-activiteiten en gratis geaccrediteerde scholingsmomenten. Ook is er een gratis e-module beschikbaar over de kanker. Deze vindt u op www.hoofd-halskanker.nl.

© Nationale Zorggids