Week 50: overgewicht bij kinderen, ketamine bij depressies en overgewicht

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer allergie bij kinderen, ketamine bij depressie, het coronavirus, overgewicht bij kinderen en de ouderenzorg in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Algoritme kan allergie bij kinderen vaststellen

Een nieuw algoritme kan met behulp van kunstmatige intelligentie allergie bij kinderen vaststellen. Het algoritme doet dit op basis van DNA uit neuscellen die zijn afgenomen met een neusswab. Door naar slechts drie plekken in het DNA te kijken kan het algoritme vaststellen of een kind een allergie heeft.

Dinsdag: Hoe ervaren patiënten met ernstige depressie behandeling met ketamine?

De interesse in het behandelen van patiënten met een ernstige depressie met ketamine is enorm toegenomen. De resultaten zijn veelbelovend, maar er was nog weinig bekend over welke omstandigheden zorgen voor optimale behandelresultaten bij patiënten. UMCG-onderzoeker Joost Breeksema ontdekte dat een goede voorbereiding, uitgebreide psychologische ondersteuning en een behandelsetting waar de patiënt zich comfortabel voelt helpen om betere resultaten te boeken.

Woensdag: Het coronavirus kostte zo'n 219.000 gezonde levensjaren in 2021 

Covid kostte vorig jaar met afstand de meeste gezonde levensjaren van alle infectieziekten. Volgens een berekening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de ziekte in een jaar tijd ertoe geleid dat 218.900 gezonde levensjaren van Nederlanders verloren zijn gegaan. Hierin tellen zowel vroegtijdige sterfte als 'misgelopen' gezonde levensjaren door ziekte.

Donderdag: Het kabinet pakt overgewicht bij kinderen aan

Om overgewicht bij kinderen tegen te gaan krijgen gemeenten bevoegdheden om nieuwe fastfoodvestigingen te weren en komt er extra geld voor het programma Gezonde School. Ook gaat het kabinet reclames die ongezond voedsel aan kinderen aanprijzen, wettelijk beperken.

Vrijdag: De vraag naar ouderenzorg is niet bij te benen

Het aantal mensen dat wacht op een plek in een verpleeghuis stijgt sneller dan het aantal beschikbare plekken in verpleeghuizen. De wachtlijst groeit en Nederland is daar niet goed op voorbereid, zegt ActiZ, de branchevereniging van organisaties in onder meer verpleeghuiszorg en thuiszorg.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong