Weekoverzicht 44: verkiezingsprogramma ouderenzorg, oversterfte & Teun Toebes

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer het verkiezingsprogramma ouderenzorg, Teun Toebes verrekt uit de gesloten afdeling, gastlessen door artsen over vapen en aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Steeds minder Nederlanders aanvullend verzekerd voor fysiotherapie

Fysiotherapie is voor een grote groep Nederlanders zeer noodzakelijke zorg, maar de sector staat voor een aantal uitdagingen, waaronder de bekostiging. Vanuit de basisverzekering is de vergoeding slechts zeer beperkt. Een deel van de 4 miljoen mensen dat niet aanvullend verzekerd is voor fysiotherapeutische zorg kan de zorg zelf betalen, maar een grote groep kan dat niet.

Dinsdag: Verkiezingsprogramma’s 2023: dit gaat er gebeuren met de ouderenzorg

Nog geen drie jaar na de laatste verkiezingen, staan op 22 november 2023 de Tweede Kamerverkiezingen weer op het programma. Iedere week delen we standpunten binnen de diverse sectoren in de zorg. Deze week: de ouderenzorg. De ouderenzorg staat onder grote druk. Ondanks het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen, zijn er nog steeds problemen met plekken in de verpleeghuizen, zijn er personeelstekorten in de thuis- én verpleeghuiszorg en dreigen er bezuinigingen. Wat beloven de politieke partijen deze Tweede Kamerverkiezingen? Welke veranderingen zijn er volgens hen nodig om de ouderenzorg te verbeteren? 

Woensdag: 230 drukke artsen melden zich vrijwillig voor gastlessen over vapen op scholen

De komende weken bezoeken 230 artsen basis- en middelbare scholen om leerlingen te waarschuwen voor de gevolgen van vapen. Ondanks de grote werkdruk, doen ze dit gratis en in hun vrije tijd omdat ze zich dermate zorgen maken om de grote hoeveelheid kinderen die een e-sigaret rookt.

Donderdag: Teun Toebes vertrekt na 3 jaar uit gesloten afdeling verpleeghuis

De 24-jarige zorgethicus en verpleegkundige Teun Toebes gaat zijn thuis, de gesloten afdeling in een verpleeghuis, verlaten. Toebes neemt definitief afscheid van zijn periode als bewoner tussen mensen metdementie. Hij woont nu op een afdeling in Amstelveen, maar woonde daarvoor in een Utrechts verpleeghuis.

Vrijdag: Lagere oversterfte door corona in goed scorende verpleeghuizen

In verpleeghuizen met een hoge bewonerstevredenheid was er tijdens de coronapandemie een lagere oversterfte dan in verpleeghuizen die minder goed scoorden. Ook blijken ziekteverzuim onder personeel en de inzet van extern personeel een rol te hebben gespeeld bij de oversterfte in verpleeghuizen.