230 drukke artsen melden zich vrijwillig voor gastlessen over vapen op scholen

De komende weken bezoeken 230 artsen basis- en middelbare scholen om leerlingen te waarschuwen voor de gevolgen van vapen. Ondanks de grote werkdruk, doen ze dit gratis en in hun vrije tijd omdat ze zich dermate zorgen maken om de grote hoeveelheid kinderen die een e-sigaret rookt. Dit meldt RTL Nieuws. 

Het initiatief is afkomstig van longpatholoog Danielle Cohen en longarts Frank Borm van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Cohen heeft in haar carrière als patholoog al honderden keren mensen gediagnosticeerd met longkanker, waarbij meer dan 85 procent had gerookt.

Lespakket Vapen. Jouw Keuze

Uit nieuwe cijfers blijkt dat 20 procent van de jongeren het afgelopen jaar heeft gevaped. Daarom ontwikkelden Cohen en Borm het lespakket ‘Vapen. Jouw Keuze’. Jongeren worden binnen dit lespakket bewust gemaakt van de tabaksindustrie en de ernstige gezondheidsschade die vapen kan veroorzaken, zoals concentratieproblemen, depressies en stress. De langetermijngevolgen zoals longkanker zullen jongeren minder aanspreken, denken de artsen.

230 artsen willen gastlessen verzorgen

Scholen hebben het lespakket al bijna 2.700 keer gedownload en kunnen op de website ook een artsenbezoek aanvragen. Inmiddels hebben 366 basis- en middelbare scholen dat ook gedaan. Hiervoor hebben 230 huisartsen, verslavingsartsen, longartsen en kinderartsen zich vrijwillig opgegeven.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky